Slika je simbolična.
Lastniki jeklenih konjičkov imate le še nekaj dni časa, da zamenjate pnevmatike. Zakaj jih je potrebno menjati in kakšne so cene premontaže? Preverili smo.

Zimske pnevmatike sodijo v obvezno zimsko opremo od 15. novembra do 15. marca.

Narejene so iz gume, ki ostane prožna tudi na snegu in ledu. Najboljše zaviranje in oprijem na cesti nudijo pri temperaturah pod sedem stopinj Celzija. 

To so razlogi za menjavo gum

Letne gume niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih pogojih, saj je njihova zmes drugačna. 

Na poledeneli cesti vas lahko z letnimi gumami hitro zanese, posebej nevarno pa je po zasneženi cesti voziti v klanec, ko lahko avtomobil začne neobvladljivo drseti, nesreča pa je v veliko primerih neizogibna.

Gumena zmes letnih gum pri temperaturah blizu ničli otrdi in izgubi prožnost, s tem pa tudi oprijem

Gume hranite v temnem prostoru

Ker je menjava na vsaki dve leti za marsikoga prehud finančni zalogaj, je modro upoštevati priporočilo, da se gume menja na največ vsakih pet let, seveda, pa je njihovo stanje odvisno od mnogo dejavnikov, predvsem od načina vožnje in prevožene kilometrine.

Načeloma je uporaba zimskih gum v primerjavi z letnimi upravičena že, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija.

Na trajnost gum vpliva tudi njihovo hranjenje. Nikar jih ne hranite v pokončnem položaju, saj se lahko ukrivijo. Gume hranite v temnem prostoru, lahko tudi pri vulkanizerju, saj jih mnogo ponuja prav to možnost, nekateri tudi brezplačno.

Gume največkrat uničujemo tudi z neustreznim tlakom, preobremenitvijo vozila, neprijaznim slogom vožnje (hitro skozi ovinke, sunkovita pospeševanja in zaviranja in podobno) in z okvarjenim podvozjem.

Pred nakupom novih je priporočljivo preveriti vse ponudbe, saj akcijskih ne manjka, posebej ugoden pa je nakup po spletu.

Ne kupujte starih gum

Oznaka M + S pomeni, da gre za različico gum za Mud in Snow (blato in sneg). Nekatere gume imajo dodano tudi snežinko. 

Te gume izpolnjujejo posebne kriterije glede ravni oprijema, zavorne poti in vodljivosti v zimskih razmerah.

Kupujte le gume, katerih dimenzija je določena v homologaciji vozila, saj imate lahko zaradi neustreznih dimenzij tehnične ali zakonske težave.

Ne kupujte starih gum. Na vsaki gumi so številke, ki pomenijo teden in leto, v katerem je bila guma izdelana.

Če ne veste, katere gume bi namestili na svojega jeklenega konjička, poglejte teste in se o izkušnjah pogovorite z znanci, prijatelji in prodajalci gum.

Zaradi hujših kršitev grozijo tudi kazenske točke

Globa za voznike brez zimske opreme je od 40 do 500 evrov, zaradi hujših kršitev grozijo tudi kazenske točke

Za pravne osebe, samostojne podjetnike ali posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, je kazen lahko 1000 evrov. Neočiščen sneg z vozila vas lahko stane 200 evrov.

Takšne so cene premontaže v Mariboru

V vulkanizerstvu A-MB so nam povedali, da je cena premontaže pri njih odvisna od vrste platišča, pa tudi od tega, ali gre za montažo ob nakupu pnevmatike, montažo pnevmatike, ki jo stranka hrani pri njih ali montažo pnevmatike, ki jo dostavi stranka.

Kakšne so cene premontaže pnevmatik za jeklena platišča?

Ob nakupu štirih pnevmatik pri njih je cena za demontažo in montažo kolesa in premontažo pnevmatike ter uravnovešenje 21,6.

V primeru lastnih pnevmatik nas premontaža stane 28,12. Cene so nekoliko višje za premontažo aluminijastih platišč.

Ob nakupu pnevmatik je treba odšteti 25,64 evrov, v primeru lastnih pnevmatik pa 31,84 evrov. 

Kot so povedali, cene premontaže v novi sezoni niso spreminjali, čeprav bi bil dvig cene upravičen.

Če se boste odločili za menjavo pnevmatik pri Guma Centru v Mariboru, boste za premontažo aluminijastih platišč odšteli od 35 do 38 evrov, odvisno od zahtevnosti dela.

Za menjavo jeklenih pa 34 evrov. Cen niso spreminjali.

»Cene so iste kot že zadnjih par sezon in mislim, da bomo glede na potrebe uporabnikov in gospodarske težave te cene tudi v prihodnje ohranili,« je povedal direktor Guma Centra Matej Kavtičnik.

Takšne so cene premontaže v Murski Soboti

Osredotočili smo se predvsem na cene premontaž 15- in 16-colskih jeklenih in aluminijastih platišč in pri naključnih ponudnikih preverili cene premontaže ter kako se te razlikujejo v primerjavi z lanskim letom. 

V Avtocentru Horvat v Murski Soboti boste za premontažo jeklenih platišč odšteli 36 evrov, za menjavo aluminijastih pa do 44 evrov. Cene so se v primerjavi s prejšnjim letom zvišale za približno dva evra. 

Vulkanizerstvo Avtomaterial Ljutomer vam opravi premontažo jeklenih platišč za 34 evrov, te so v primerjavi z lanskim letom za dva evra dražje., aluminijaste pa za 40,8 evra. Pri teh se cena ni spremenila.

Cena premontaže 15- in 16-col jeklenih platišč v Avto Režonja v Murski Soboti stane 34 evrov, aluminijastih pa 40 evrov. Tudi pri njih so se cene premontaž v primerjavi z lanskim letom povečale za približno dva evra.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice