Dodatek za rizično delo bodo dobili tudi zaposleni zunanjih izvajalcev, kot so na primer čistilke v rdečih in sivih conah.

Cepljenje v domovih in zavodih poteka v skladu z načrtom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje. Do danes sta bila izvedena že dva sklopa cepljenja v domovih, varstvenih zavodih in centrih za usposabljanje. 

Nekateri, ki bi želeli, a niso bili cepljeni, ker so prebolevali okužbo s koronavirusom, bodo cepljeni v naslednjih sklopih.  

Do danes je bilo v socialno varstvenih zavodih s prvo pošiljko cepljenih 1848 zaposlenih in 8116 uporabnikov. 

Danes in jutri bodo izvajalci v zavodih prejeli 2199 odmerkov cepiva, ki bodo namenjeni prvim odmerkom zaposlenih in stanovalcem ter 701 odmerkov cepiva, ki jih bodo prejeli varstveno delovni centri.

Redna tudi testiranja s hitrimi testi

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj poudarja, da je najtežje zajeziti okužbe, če so nosilci okužbe asimptomatski, pa četudi se izvajajo preventivni ukrepi za zajezitev okužb. 

Ravno zato je po njegovih besedah pomembno, da se hitra testiranja izvajajo. Na tak način je odkrivanje hitro, prenašanja okužb pa manj. 

Zaradi pomembnosti testiranj in interesa so v četrtek, 31. decembra, na vladi sprejeli uredbo, s katero bodo razširili krog zavodov za izvajanje hitrih testov. Ta krog se bo povečal še na izvajalce pomoči na domu, centre za socialno delo in izvajalce socialno varstvenih programov

Stroga navodila za sprejemanje novih stanovalcev

Novi stanovalci domov za starejše in zavodov lahko v ustanove prihajajo pod strogimi navodili. Navodila je izdalo ministrstvo za zdravje, določajo pa točen postopek sprejema novih stanovalcev.  

Oseba, ki jo na novo sprejemajo v zavod ali dom, mora najprej sedem dni bivati v sivi coni, osmi dan sledi testiranje na koronavirus. Če je test negativen, se lahko novega stanovalca namesti v belo cono.

PKP7 začel veljati, več bo deležnih solidarnostih dodatkov

Sedmi paket ukrepov za omilitev posledic epidemije je začel veljati 31. decembra 2021, prinaša pa več novosti. 

Med pomembnejšimi dodatki za upokojence in starše 

Upokojenci bodo upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka, ki bo podoben, kot je bil v prvem valu. 

Upokojenci, ki imajo najnižje pokojnine, do 510 evrov, bodo dobili enkratnega dodatka 300 evrov. Tisti, ki dobivajo od 510 do 612 evrov, bodo dobili dodatka 230 evrov, in tisti, ki dobivajo pokojnine od 612 pa do 714 evrov, bodo opravičeni do 130 evrov solidarostnega dodatka. 

Do dodatka bodo upravičeni tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki imajo prebivališče v Sloveniji in tudi uživalci poklicnih pokojnin, ki imajo prebivališče v Sloveniji. 

Nov sveženj ukrepov pa prinaša novost tudi zaposlenim v javnem zdravstvu in domovih za starejše, ki delajo z bolniki s koronavirusom. Ti bodo dobili do konca leta 2021 za najmanj 30 odstotkov višje plače.

Na tem področju se tudi razširi krog upravičencev tega dodatka. Tako bodo ta dodatek za rizično delo dobili tudi zaposleni zunanjih izvajalcev, kot so na primer čistilke v rdečih in sivih conah.

Spremembe tudi na področju družin

Vsak otrok v Sloveniji, ki je bil rojen od 1. januarja 2020 bo dobil solidarnostni dodatek v višini 50 evrov. 

Vsem staršem, ki že dobivajo otroške dodatke, se bo dodatek izplačal, starši, ki ga ne dobivajo pa morajo oddati vlogo. Vloga se bo oddaja do 31. januarja, bo digitalna in oddala se bo preko e-uprave. Najverjetneje bo dostopna 8. januarja. Omogočena bo tudi možnost oddaje vloge za tiste, ki dostopa do spleta nimajo.

Povečuje se tudi dodatek za nego otrok, ki se poveča na sto evrov. Starši prejemniki tega dodatka bodo dobili tudi poračun višjega dodatka za oktober, november in december 2020. Izplačilo bo izvedeno 31. januarja 2021. 

Povečal se bo tudi dodatek za velike družine. Ta se bo za družine s tremi otroki povečal na sto evrov in na 200 evrov za družine s štirimi ali več otroki. 

Spremembe tudi na trgu dela

Vlada se je odločila, da bodo olajšali postopke za pridobitev pomoči podjetjem. Postopek za uveljavljanje subvencioniranega skrajšanega delovnega časa bo tako krajši. Dodali pa so tudi kazenske določbe za primere, ko bi delodajalec predložil lažne izjave. 

Zaposlenim, ki v letu 2020 niso izrabili dopusta še iz leta 2019, PKP7 omogoča, da tega izrabijo do 28. februarja 2021. Če oseba zaradi nujnih delovnih potreb, ne more izrabiti dopusta iz leta 2020, bo imela pravico tega izrabiti do 31. decembra 2021. 

Novost pa je tudi na področju prisilnega upokojevanja. Tako se je vlada odločila, da tisti, ki izpolnjujejo pogoje za pokoj, a so nepogrešljivi pri svojem delu, lahko delo nadaljujejo. Pri tem se morata glede tega strinjati tako delodajalec kot kandidat za pokoj. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice