Slika je simbolična.
Med Cepilnimi dnevi podaljšan delovni čas v 62 cepilnih centrih.

Od nedelje do četrtka bo po državi potekala akcija Cepilni dnevi, s katero želijo doseči čim boljšo precepljenost.

Med drugim bodo večjo dostopnost cepljenja proti covidu-19 zagotavljali s podaljšanim delovnim časom 62 cepilnih centrov.

Pri izvedbi akcije bosta sodelovala Civilna zaščita in Rdeči križ Slovenije, tudi s prevozi do cepilnih centrov.

Cepili bodo tudi ponoči

Cepilni centri bodo v teh dneh odprti od 8. do 20 ure, v vsaki statistični regiji bo na eni lokaciji cepljenje proti covidu-19 tudi ponoči, in sicer do 20. do 8. ure, je na današnji vladni novinarski konferenci spomnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Nočni cepili centri bodo v goriški, izolski, brežiški in celjski splošni bolnišnici, v zdravstvenih domovih Sežana, Postojna, Novo mesto, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Maribor, pa tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih in Kliniki Golnik.

Cepilni centri po Sloveniji, kjer bo potekalo cepljenje od 8. do 20. ure. V vseh občinah po Sloveniji bodo organizirane tudi mobilne enote (vir: Twitter profil Vlade Republike Slovenije za okolje).
Cepilni centri, kjer bo možno cepljenje 24 ur (vir: Twitter profil Vlade Republike Slovenije za okolje).

V času cepilne akcije se z izjemo cepljenja otrok v starostni skupini od pet do 11 let na cepljenje ne bo treba naročiti, povsod bo omogočena tudi izbira cepiva.

Po ministrovih besedah bo cepljenje po občinah potekalo na »lokalno najbolj sprejemljiv način«.

Na terenu bodo prisotne tudi mobilne enote. Ob tem je izpostavil nekaj praktičnih primerov, kot na primer cepljenje v lovskem domu v borovniški občini in cepljenje v gasilskih domovih v občini Domžale.

V Tolminu pa pripravljajo posebno telefonsko številko, na kateri se bo mogoče dogovoriti za brezplačni prevoz do cepilnega mesta.

Šestan: »Tukaj sem zato, ker verjamem strokovnjakom«

Pri tem bodo pomagali tudi v vrstah Civilne zaščite in Rdečega križa. Poveljnik republiškega štaba Civilne zaščite Srečko Šestan podpira cepilno akcijo.

»Tukaj pred vami sem zato, ker verjamem strokovnjakom kot sta profesor Borut Štrukelj in Roman Jerala in seveda zdravstveni stroki in njihovim navedbam, da je cepljenje tisti ukrep, ki bo z najmanjšo škodo pripeljal do tega, da bomo epidemijo covida-19 zadovoljivo obvladovali,« je dejal.

Stvari gredo v pravo smer

Prepričan je, da bo velika večina županov izkoristila možnost, da akcijo podprejo in organizirajo s pomočjo zdravstvenih domov ter vseh sil za zaščito, reševanje in pomoč, ki jih imajo v lokalni skupnosti. Če pa bodo potrebovali in zaprosili za pomoč iz regijske ali državne ravni, pa jim bodo z veseljem pomagali z vsemi sredstvi, s katerimi razpolagajo, je napovedal Šestan.

Ob tem je v teh dneh vesel pozitivnih poročil, ki jih prejema v pripravah na Cepilne dneve od regijskih poveljnikov, »saj to pomeni, da gredo stvari v pravo smer«.

Rdeči križ pomaga s prevozi na cepilna mesta

Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin pa je dejala, da spodbujajo vse ukrepe za to, da čim prej premagamo epidemijo covida-19.

Rdeči križ Slovenije s svojo mrežo pomaga v vseh lokalnih okoljih z obveščanjem prebivalcev, prevozi na cepilna mesta, usmerjanjem mobilnih enot, na cepilnih mestih pa pomagajo pri organizacijskih zadevah.

Poklukar bo v nedeljo tudi odprl nacionalno kampanjo, ko se bo v Zdravstvenem domu Bled cepil s poživitvenim odmerkom.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Med lovci je dosti zdravnic ... lovijo za odstrel določene uniformirane jegre ...

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Ja kdo se pa bo ponoči hodil cepiti..halo? Kdor ima namen gre tako čez dan, gužve pa tako ni,da bi čakali v vrsti do polnoči!

Starejše novice