FOTO: Bobo
Novoizvoljeni predsednik 13. vlade Marjan Šarec se s koalicijskimi partnerji le bliža h koncu sestavljanja nove vlade. Danes bodo vstop v vlado in kandidate za ministre na organih strank potrjevali še v LMŠ, SD in SMC.

S tem naj bi bil končno oblikoval seznam ministrske ekipe, medtem ko se v četrtek obeta podpis koalicijske pogodbe.
Na mesto predsednika DZ bo sedel Dejan Židan, ki v vladi ne bo sodeloval, Alenka Bratušek bo prevzela vodenje infrastrukturnega, Karl Erjavec obrambnega in Miro Cerar zunanjega ministrstva.

Ministri, stari znanci

Cerar naj bi za vodenje ministrstva za delo Šarcu predlagal nekdanjo vodjo mariborske upravne enote Ksenijo Klampfer, medtem ko na čelu okoljskega resorja v SMC vidijo aktualnega državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Jureta Lebna, poroča STA. Za gospodarskega ministra predlagajo Zdravka Počivalška, a o vstopu v koalicijo bo danes odločal še svet stranke SMC.

SD meni, da bi se za šolskega ministra najbolje izkazal Jernej Pikalo, ministrica za pravosodje bi postala zdaj odhajajoča obrambna ministrica Andreja Katič, kulturni resor pa Dejan Prešiček, direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet. A so se glede slednjih dveh pojavili – tudi v SD – nekateri pomisleki, piše STA.

V stranki menijo, da je razprava o možnih kandidatih demokratičen proces znotraj stranke, zato verjamejo, da bo konferenca stranke danes podprla njihove predloge za vstop v Šarčevo vlado. Ker pa izkupiček koalicijskih pogajanj ni najbolj po godu delu članstva SD, bo to, kot napoveduje STA, najverjetneje tudi tema razprav na prihajajočem kongresu stranke v oktobru.

DeSUS zadovoljen s koalicijsko pogodbo

Vstop v Šarčevo koalicijo je v petek potrdil tudi svet DeSUS, ki so s koalicijsko pogodbo zadovoljni. Poleg Erjavca, ki se vrača na obrambno ministrstvo, bo za vodenje kmetijskega resorja kandidirala še aktualna državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandra Pivec.

V torek se bo Erjavec sestal s poslansko skupino, da dorečejo ime kandidata za podpredsednika DZ – temu so se v SMC odrekli.

Za državnega sekretarja za šport bodo predlagali Petra Vilfana, za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje pa Uroša Prikla. Ob tem si tudi želijo, da bi imeli tudi na finančnem ministrstvu enega od štirih državnih sekretarjev.

SAB zahteva spoštovanje sprejetih zavez

Četudi še državni sekretarji niso povsem potrjeni, pa STA poroča, da v Levici, s katero so koalicijski partnerji podpisali protokol o sodelovanju, ni želje po zasedanju teh funkcij.

A za njeno nepredvidljivost skrbi vsaj del članov sveta SAB, ki je v petek podprl vstop v nastajajočo vlado. Pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankinim kandidatom za ministre.

Poleg Bratuškove si želijo v ministrski ekipi videti tudi Marka Bandellija za ministra Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu pa trenutno najstarejšega poslanca Petra Jožefa Česnika, več desetletij bivajočega v tujini.

Neznani seznam LMŠ

O seznamu LMŠ pa bo danes razpravljal izvršni odbor stranke. Glede vodenja finančnega resorja se Šarec pogovarja z aktualno finančno ministrico Matejo Vraničar Erman, ki zahteva vladino spoštovanje fiskalnega pravila.

Za vodenje zdravstvenega resorja kaže na Sama Fakina, medtem ko se za ministra za javno upravo in notranje zadeve omenja različna imena, poroča STA. 

Lista ministrskih kandidatov oddana v petek

Tako naj bi Šarec pogovore z ministrskimi kandidati opravil pred četrtkom, ko je predviden podpis koalicijske pogodbe med LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. V petek, pred skrajnim rokom, pa naj bi predlog ministrske liste že vložili v DZ.

Po poslovniku DZ se mora kandidat nato najkasneje sedem dni po vložitvi predstaviti pristojnemu odboru DZ in odgovarjati na vprašanja članov. Ob morebitnih negativnih ocenah lahko Šarec kandidate v treh dneh še zamenja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice