Pomurski poslanec Dejan Židan na Vlado Republike Slovenije naslovil poslansko pobudo glede nenujne razsvetljave objektov v času veljavnosti ukrepov, ki se nanašajo na omejevanje gibanja.

Židan je že pred tedni pristojnim ministrom zastavil poslanska vprašanja glede svetlobnega onesnaževanja, ki da mnogim ob trenutni situaciji povzroča dodatne skrbi in motnje spanja. Židana je zanimalo, ali se poleg uredbe pripravljajo dodatni ukrepi, ki bi državljanom na področju svetlobnega onesnaževanja olajšali življenje v času epidemije.

Minister Vizjak mu je odgovoril, da ministrstvo ne pripravlja dodatnih ukrepov, ki bi državljanom na področju svetlobnega onesnaževanja olajšali življenje v času epidemije. 

Po 21. uri brez nepotrebne razsvetljave

Je pa minister dodal, da se jim Židanova opazka zdi  smiselna, zato so posredovali v nadaljnjo obravnavo vodji posvetovalne skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju zakonskih paketov hitre finančne pomoči predlog, da se v času veljavnosti ukrepov omejevanja gibanja po 21. uri ugasne vsa nenujna razsvetljava.

Židan zato zdaj vladi daje pobudo, da za čas časovne omejitve gibanja (torej po 21. uri, oziroma drugače, če vlada spremeni to odločitev) sprejme odločitev, oziroma zakonodajni predlog, da se ugasne vsa nenujna razsvetljava, kot je razsvetljava objektov za oglaševanje, razsvetljava fasad, razsvetljava kulturnih spomenikov in podobno.

Po Židanovem mnenju bi tudi na ta način pomagali k ozaveščenosti o škodljivosti svetlobnega onesnaževanja in pripravi nujno potrebnih ukrepov za izboljšanje trenutnega stanja.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja 426 (nepreverjen)

Bravo, Židan. Nisem si mislila, da bom kdaj to zapisala. Končno nekdo, ki se zaveda škodljivosti svetlobnega onesnaževanja. Če bi ugašali razsvetljavo, bi koristili tudi lastnim denarnicam, ljudje se sploh ne zavedajo, da se ta potrata plačuje iz njihovih žepov. Energetski lobi je pri nas premočan.

Starejše novice