Na današnji izredni seji mestnega sveta bodo razpravljali o predlogu župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča, ki predlaga ustanovitev podjetja Mestne nepremičnine, prek katerega naj bi občina odkupila osrednjo mariborsko tržnico in gostilno.

Lista Andreja Fištravca je pred izredno sejo mestnega sveta Mestne občine Maribor, na kateri župan Saša Arsenovič med drugim predlaga ustanovitev novega javnega podjetja za trgovanje z nepremičninami, prek katerega naj bi občina odkupila osrednjo mariborsko tržnico in gostilno Pri treh ribnikih, predstavila nasprotna stališča.

Saša Pelko, nekdanji podžupan in mestni svetnik iz Liste Andreja Fištravca, je izpostavil vprašanje interesa kapitala in javnega interesa mestne občine: »Kar se tiče nepremičnin, ni smiselno ustanavljati novega podjetja za nepremičnine, v primeru, ko odločbo računskega sodišča, da že imamo podjetje 'viška', če se tako izrazim.« 

Govori o ukinitvi Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči in prenos te dejavnosti pod okrilje mestne uprave, kar je Mestni občini Maribor naložilo računsko sodišče.

»Po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravne lokalne skupnosti, ki je bil sprejet lani, lahko občina kupuje nepremičnine, v katerih ima namen izvrševati njene izvirne zakonske naloge,« še opozarja Pelko in dodaja, da gostinska dejavnost pač ne spada v to kvoto.

Mestni svetnik Miha Recek iz Liste Andreja Fištravca opozarja na končne številke ustanovitve podjetja in občinskih nakupov.

»2,2 milijona za stavbno pravico, plus obnova v višini osem milijonov evrov, nakup gostilne Pri treh ribnikih, 550 tisoč evrov, po enem letu pride do obnove, ki bo verjetno stala med 500 tisočaki in milijon evrov, kajti del gostilne spada pod spomeniško varstvo. Če vse to seštejemo, se pogovarjamo približno o znesku 12 milijonov evrov iz mestnega proračuna,« pravi. 

Na drugi strani mestno občino spominja na nujno potrebne projekte, kot so Zdravstveni dom Tezno, zahodna tribuna Ljudskega vrta, knjižnica, Malečniški most, kanalizacija v Radvanju, kjer »se ljudje utapljajo v lastnih fekalijah, potrebovali bi nove vrtce, najmanj eno osnovno šolo,« je dejal Recek.  

V Listi Andreja Fištravca še menijo, da »zadeva že v osnovi ni zakonita in se tako podjetje danes ne bi smelo ustanoviti«.

Ker so v stranki Socialni demokrati Maribor do ustanovitve podjetja zadržani, predlagajo, da Družba Mestne nepremičnine lahko kupuje in upravlja nepremičnine v javnem interesu, še posebej takšne, ki imajo zgodovinski in kulturni pomen za mesto.

V Socialnih demokratih Maribor od občine pričakujejo celovit pogled na dogajanje v mestu in njegove potrebe, da bo načrtovanje proračuna tehtno, dolgoročno in jasno vnaprej opredeljeno ter da se jim ne bodo ponavljale večkratne izredne uskladitve proračuna.

V stranki torej nimajo pozitivnega mnenja o posegu občine na področje reševanja nastale situacije z odkupom nepremičnin. Predlagajo, da občina sproži postopke, da se objekt Pri treh ribnikih prekvalificira kot objekt širšega zgodovinsko-kulturno-lokalnega pomena.  

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alexmb (nepreverjen)

Gostilna Trije ribniki se kupuje, da bo Arsenović lahko potem za mali denar odkupil. Se sprašuje kdo, zakaj se renovira Glavni trg, medtem pa je ne vem koliko cest potrebnih obnov? Ja zato, ker ima dragi župan tam zraven gostilno, da bo vse lepo okrog njegovega imperija. Ljudje božji, kako dolgo še nas bodo ropali tako na državni ravni kot občinski. Se bomo enkrat za vselej zganili iz kavčov in temu naredili konec?!!!!!!!!!!!!

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Obnova Glavnega trg sploh ni projekt sedanjega vodstva občine. Cel projekt je pripravljen še v času prejšnjega župana (to bi moral vedeti). Obnovo tržnice in Vodnikovega trg je začel še Kangler (tudi to bi moral vedeti). Tudi obnova Lenta je načrtovana že nekaj let nazaj (tudi to bi moral vedeti). Ceste so v slabem stanju ker se je premalo obnavljalo v preteklosti.

In reply to by Alexmb (nepreverjen)

LudiRudi (nepreverjen)

Gostilna v parku je v zračni liniji s hišo župana ,tako obstaja možnost kakšne gondole . Nikoli ne reci nikoli.

In reply to by Alexmb (nepreverjen)

Mariborčan 1975 (nepreverjen)

...in med tem, ko pošteni ljudje delajo Pelko filozofira na Grajskem trgu. Se vidi da ni bil nikoli podjetnik!

Marjan56 (nepreverjen)

Zakaj pa niso tega uredili v 5-ih letih oblasti Fištravega?

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Pelko & Co so imeli 7 let časa da porihtajo mesto. Kaj so naredili glede tržnice?? NIČ!!! Edino smiselno je da občina postane lastnik tržnice in garaže skupaj, sicer lahko nastanejo enake težave glede cene parkiranja kot je v garažni hiši pri UKC (previsoka cena parkiranja, ki jo je postavil lastnik). Nefunkcionalnost (tiste grozne marele??) tržnice pa lahko zahvalimo predvsem bivšemu županu Kanglerju. To so dejstva!!! Nakup gostilne pri Treh ribnikih je dobra poteza zaradi tega ker občina lahko vpliva na dejavnost oz. ponudbo najemnika (sicer se lahko zgodi da npr. na tej lokaciji dobimo še eno picerijo ali kabab-gostilno). To so dejstva in sploh ni pomembno kdo je župan. Vse ostalo je nagajanje!!!

BorisH (nepreverjen)

Pelko in Fištra so imeli 7 let časa, pa niso bili sposobni porihtati te sramotne tržnice. Sedaj, ko jo bi pa nekdo zrihtal (urejanje tržnice namreč je naloga občine), pa oni v luft. Da jih ni sram, tiho naj bodo ob svoji nesposobnosti.

BorisH (nepreverjen)

... in če bi nemesto populističnega zavajanja Pelko pogledal v finančni načrt tržnice, bi lahko javnosti danes povedal, da financiranje ne gre iz tekočih postavk proračuna. Tako da sredstva za noben aktualni projekt ne bodo prikrajšana zaradi tržnice. Vem, da boli, da nekdo na oblasti tega ni bil sposoben 7 let porihtat, ampak zdaj naj bodo vsaj tiho.

In reply to by BorisH (nepreverjen)

Navijac (nepreverjen)

Res je

In reply to by BorisH (nepreverjen)

Dravski gusar (nepreverjen)

Boljse da obcina kupi Gostilni pri treh ribnikih in okoli nje naredi strategijo parka, treh ribnikov, Piramide, Kalvarije, kot pa da jo kupi Džemilili Bečiri in iz nje naredi klasično čevabčarnico.

Kar bo občina kupila, tako in tako ima najemnika noter, ki bo placeval kredit.

Pelko naj bo samo tiho, kaj vse so naredili ti ljudje, da jih sram ni...

Kritik (nepreverjen)

Da se Maribor utaplja v dreku je kriva garnitura Fistravca ,ki sedaj opaža svoje napake . Pelko in kompanija so zasrali Maribor .

Maribor11 (nepreverjen)

Niso še poloznic podražli, tako imenovan davek na dež, da bi najbs tem dnarjem kanalizacijo porihtali? Kje je zdaj ta dnar?

In reply to by Kritik (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice