Pomanjkanje delovne sile vse bolj občutijo tudi slovenski obrtniki.

Povpraševanje po delavcih je večje od ponudbe skoraj v vseh obrtnih poklicih z izjemo frizerjev, vrtnarjev in cvetličarjev, so za STA pojasnili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

V Sloveniji so med drugim iskani oblikovalci kovin - orodjarji, mizarji, kuharji, natakarji in strugarji. Pomanjkanje usposobljene delovne sile občutijo tudi gradbinci in prevozniki.

Gospodarska aktivnost se zadnja leta krepi zato je pomanjkanje delavcev vse bolj očitno, pri vsem skupaj pa nastane še težave, da ni dovolj usposobljenega kadra za izvajanje dela.

»Velikokrat se sliši, da je obrtni poklic manjvreden, pa ni tako. Danes so to najbolj iskani poklici,« je poudaril predsednik OZS Branko Meh.

STA še poroča, da Slovenija potrebuje sistemske rešitve te težave, sicer obeti niso dobri. Nujno je treba spodbujati mlade in njihove starše, da bi se v večjem številu odločali za obrtne poklice, opozarjajo v OZS.

Dejavni so bili tudi pri ponovni uvedbi vajeniškega sistema, a se za vajeništvo odloča le malo mladih. Težava je v nezadostni promociji vajeništva in obrtnih poklicev med mladimi. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice