»Če bo avstrijski parlament zakon potrdil, bodo slovenski delavci migranti pravico iskali po sodni poti na ravni Evropske unije,« pravijo delavci migranti.

Avstrijska vlada načrtujejo znižanje otroškega dodatka za v tujini živeče otroke, s tem ukrepom pa naj bi privarčevala več kot 100 milijonov evrov. Na namere avstrijske vlade se je že odzval Sindikat delavcev migrantov Slovenije, ki združuje interese več kot 20.000 slovenskih delavcev v tujini.

Kot pravijo, budno spremljajo aktivnosti avstrijskega političnega vrha glede sprejemanja zakona, ki predvideva nižanje otroških dodatkov za tujce zaposlene v Avstriji.  

»Če bo avstrijski parlament zakon potrdil, bodo slovenski delavci migranti pravico iskali po sodni poti na ravni Evropske unije,« pravijo delavci migranti in trdijo, da gre za kršenje prava evropske unije na področju koordinacije sistema socialne varnosti. 

Fekonja: Razmišljamo o ustavni presoji, izključena ni niti tožba

Zakon predvideva, da se otroški dodatek zniža na raven dodatka, ki bi ga delavec prejel v svoji državi, kljub temu da tam zaposleni plačujejo enako visoke prispevke kot državljani Avstrije, opozarjajo. 

»Prepričani smo, da bo avstrijski parlament ta zakon zagotovo potrdil. V kolikor se bo to zgodilo, bo sindikat prisiljen ukrepati. Ker slovenski delavci, zaposleni v Avstriji kot tujci, nimamo nobenega formalnega zagovornika, imamo pa močan pravni interes, razmišljamo o ustavni presoji zakona na avstrijskem ustavnem sodišču, izključena ni niti tožba na evropskem sodišču. Gre namreč za evidentno kršenje pravic, ki jih določa evropska uredba o koordinaciji sistema socialne varnosti. Po tej uredbi imamo tuji delavci enake pravice iz naslova zavarovanja kot državljani države, v kateri smo zavarovani. To je načelo enakega obravnavanja oziroma načelo nediskriminacije,« ocenjuje 
Mario Fekonja, predsednik SDMS.

Delavci migranti: Zakaj nam Slovenija ne stopi v bran?

Ob tem pa Fekonja izraža še razočaranje nad Slovenijo, ki se ob napovedani potezi avstrijske vlade ni oglasila. Po besedah delavcev migrantov s tem Slovenija ponovno dokazuje mačehovski odnos do slovenskih delavcev v tujini.  

»Medtem ko je slovenska vlada molčala, so se madžari nemudoma ostro odzvali in napovedali gospodarske sankcije proti Avstriji, če bo zakon res sprejet,« še dodaja Fekonja, ob tem pa poudarja, da je Madžarska s tem zaščitila svoje državljane, ki bi bili v tem primeru diskriminirani v primerjavi z avstrijskimi delavci in v veliko slabšem položaju, kot so sedaj.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
mata (nepreverjen)

Ne razumem več delavcev, Ki delajo v Avstriji zmeraj nekaj iščejo in hočejo v svoj korist... Ste kot naši južni sosedje, ki mislijo, da je samo bog nad njimi... Dajte malo se umirit... Čisto prav imajo Avstrijci in tega ne boste pravno formalno gledano na nobeni sodni inštituciji morali izpodbijat dajte se sprijaznit. Od vas ima samo korist vaš sindikat, ki vam letno članarino pobere.

Starejše novice