Sindikat delavcev migrantov Slovenije je v ponedeljek na predsednika državnega zbora naslovil zahtevo za zbiranje podpisov za vložitev novel Zakona o urejanju trga dela in Zakona o dohodnini.

S predlogom o spremembi Zakona o urejanju trga dela želijo, kot pravijo v Sindikatu, odpraviti absurd, ki Sloveniji omejuje črpanje sredstev iz tujine. Evropska uredba 883/2004 namreč določa, da nadomestilo za brezposelnost za prve tri mesece (5 mesecev za zaposlitev, ki je daljša od 12 mesecev), refundira država zadnje zaposlitve čezmejnega delavca, hkrati pa trenutna slovenska zakonodaja omejuje višino te refundacije.
 

Mario Fekonja – predsednik SDMS: »Z izgubo zaposlitve čezmejnega delavca se Slovenija prostovoljno »odpove« približno 2.000 eurom iz tujine. V SDMS ocenjujemo, da se je zaradi tega v vseh teh letih oškodovalo proračun za vsaj 10 milijonov eurov. Prav tako ni prav, da čezmejni delavec, ki za zavarovanje za brezposelnost plača tudi do 20 krat več kot slovenski delavec, pri enaki bruto plači, na koncu ni upravičen do višjega zneska zavarovanja oz. nadomestila.«

Jim bo Janševa vlada prisluhnila?

S predlogom novele Zakona o dohodnini, pa kot so v sindikatu zapisali: »zahtevajo dokončno odpravo krivičnega obdavčevanja«. V SDMS menijo, da druge rešitve kot je izvzetje dohodkov s progresijo ni,saj   delovne pravne zakonodaje, ki so temelj za doseganje dohodka, med državami ni možno poenotiti oziroma primerjati.

»Zakona bosta vložena v vsakem primeru. Če je politična volja izpred 2 let še enaka, bosta to storili Nova Slovenija in SDS, če ne, bomo to storili mi. Še vedno upamo, da bodo držali besedo, ki so jo tako vztrajno ponavljali čezmejnim delavcem. Prejšnja vlada je čezmejne delavce popolnoma ignorirala, ne želimo si, da se to pri tej sestavi ponovi. O predstavitvi novele Zakona o dohodnini, njeni vsebini ter ustreznosti, ne rabimo na veliko razglabljati, saj so razmeroma dobro to opravili že poslanci SDS in NSi leta 2018, ko so ta isti zakon predlagali. Na sestanek z vlado čakamo že od začetka leta, poudariti pa moramo, da na srečanju, v kolikor se bo zgodilo, ne nameravamo debatirati več o načinih reševanja problematike. Rešitev je samo ena. Izvzem s progresijo. Na tej točki smo se s strankama SDS in NSi tudi poenotili. Pogovarjamo se lahko zgolj o retroaktivnosti,« je še povedal Fekonja.

Podpis boste lahko prispevali na upravni enoti

Sindikalisti ob tem pozivajo vse državljane, ki jim je mar za delavske pravice čezmejnih delavcev, da se oglasijo na upravnih enotah in s podpisom podprejo ta dva zakona, ko se bo zbiranje podpisov pričelo.

Računajo, da bodo podpise zbrali v roku enega meseca, predvsem s pomočjo čezmejnih delavcev, njihovih svojcev, prijateljev in vseh dobrih državljanov, ki vedo kaj je prav in kaj ne. SDMS bo o poteku zbiranja podpisov podpornike obveščal preko lastnih in javnih medijev, so še zapisali v sporočilu za javnost.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Maribor1943 (nepreverjen)

Janez je obljubil da bo ukinil dvojno obdavcitev, dobili pa ste kurcino.

Starejše novice