V Mariboru so se danes zbrali delavci migranti pod geslom: "Povezanost. Pogovor. Skrb." Isto sporočilo kot ga nosi letošnji svetovni dan preprečevanja samomora, ni naključje.

Na današnjem shodu delavcev migrantov v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja Maribor, ki ga je pripravil Sindikat delavcev migrantov Slovenije, se je zbralo okoli 500 ljudi. Ni naključje, da je vseslovenski shod pod geslom "Povezanost. Pogovor. Skrb." potekal na svetovni dan preprečevanja samomora. 

"Delavci migranti so zaradi mačehovskega odnosa države in izživljanja dacarjev tudi velikokrat na robu obupa," sporočajo javnosti.

V spomin na preminulo delavko migrantko ...

Po njihovih besedah so številni delavci migranti v stiski, saj lahko visoki zneski na položnicah privedejo do brezizhodne situacije: "Ne dolgo nazaj smo se tako poslovili od kolegice, delavke migrantke, ki je ob prejetju položnice s strani FURS, zaradi obupa nezmožnosti plačila, izhod videla le v samomoru." Delavci migranti so se zato ustavili tudi pred mariborsko izpostavo FURS in pred vhodom položili cvetje v spomin preminulo kolegico.

Shod informativne narave 

Na srečanju so delavci migranti seznanili tudi z najnovejšimi aktivnostmi sindikata, kjer so ponovno izpostavili, da ne želijo privilegijev, temveč le enakost in pravično obravnavo. Delavci migranti po besedah sindikata prejemajo informativne izračune, ki ne odražajo dejanskega stanja plačila davka:

"Na informativnem izračunu namreč ni odveden davek, ki je bil plačan v tujini, in niso priznani stroški v zvezi z delom, ki bi nižali davčno osnovo, zato so te položnice, ki jih pošiljajo, brezpredmetne. Če ljudje tega ne vedo, je velik problem." 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice