Delavci v gostinstvu in turizmu ostro proti razprodaji slovenskih turističnih biserov.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma je v luči poročanja medijev, da bi lahko Madžari vstopili v turistično skupino Sava, objavil manifest, v katerem državljane poziva k obrambi slovenskega turizma pred razprodajo.

Prodaja turističnega potenciala bi po njihovem ustvarila še težje pogoje dela, mladim pa odvzela možnost za stabilno zaposlitev.

Prodaja strateškega gospodarskega potenciala turizma pomeni nadaljevanje politike, ki po navedbah sindikata »žene slovenski narod in slovenske državljane v bedno hlapčevstvo tujemu kapitalu«.

Prodaja Madžarom bi ustvarila še težje pogoje dela

Prepričani so, da bi taka prodaja zavrla dvig plač in ustvarila še težje pogoje dela, zaposlene delavce pa pahnila v vse večjo revščino.

»Mladim odvzema možnost živeti v okoliščinah, v katerih si bodo lahko ustvarili stabilno zaposlitev, družino in si zagotovili varno starost,« so kritični. Posvarili so tudi pred izkoriščanjem delavcev v lovu za čim večjim dobičkom.

»Strnimo svoje vrste in ne dovolimo razprodaje najdragocenejših podjetij slovenskega turizma in najlepših delov naše domovine,« so pozvali v sindikatu. Ob tem so kritični do 'gospodarskih in političnih elit', ki po njihovih besedah že 30 let ropajo in narodno bogastvo, da zadovoljijo svoj pohlep.

Solidarnost je naše orožje

»Nimamo drugega orožja kot našo medsebojno solidarnost. Širimo zavest o tem, da moramo biti gospodarji na svoji zemlji in ne hlapci tujemu kapitalu,« so med drugim še zapisali v sindikatu.

Borba za slovenski turizem je, kot so poudarili, borba za obrambo naroda in domovine ter dostojno, človeka vredno življenje vsakega posameznika.

Spomnimo, da si madžarski sklad Diofa Asset Management, v lasti enega najbogatejših Madžarov, iz krogov blizu Viktorja Orbana, želi lastništva v največjem turističnem podjetju pri nas, kupovali naj bi delež v družbi Sava

Luksemburški sklad York namreč prodaja svoj 43-odstotni delež v družbi Sava, s katerim je največji lastnik v družbi. 

Država naj bi imela predkupno pravico

Država naj bi imela sicer v primeru prodaje 43-odstotnega deleža Save v lasti Yorka drugemu kupcu predkupno pravico. Ali jo bo uveljavila, predsednik uprave SDH Janez Žlak za sobotno oddajo Utrip na Televiziji Slovenija ni mogel odgovoriti.

Kot je dejal, so v dogovoru med SDH, Yorkom in družbo Sava glede dolga »vsi postopki jasno definirani«. Ali je prodaja Yorkovega deleža drugemu kupcu skladna s pogoji pogodbe, bodo preverili, če bo do prodaje prišlo.

Po usmeritvi iz strategije razvoja turizma, ki se je iztekla z lanskim letom, gospodarsko ministrstvo pa pripravlja novo, naj bi država svoje lastništvo v turističnih družbah konsolidirala v okviru državnega turističnega holdinga.

Za prenos na turistični holding je bilo predvideno tudi lastništvo države - prek SDH in Kapitalske družbe ima v lasti nekaj manj kot 47-odstotni delež - v Savi.

Počivalšek: Prodaja bi delala škodo slovenskemu turizmu

Žlak je sicer decembra v intervjuju za časnik Delo razkril, da so v letnem načrtu upravljanja poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge možne scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

Na poročanje medijev se je prejšnji teden odzval tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki pa je na zapisal, da bi država, če bi prodajala svoj delež Save v stanju, kot je sedaj, delala škodo slovenskemu turizmu.

Dodal je, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

To je noro. Vse pomembno se prodaja. V vseh vojnah jim ni uspelo priti do SLOVENSKEGA ozemlja a sedaj to pridobivajo z lahkoto. Sami izdajalci SLOVENIJE.

UKC (nepreverjen)

Same prodane duše.

Jankec (nepreverjen)

Če prav razumem je torej luksemburški sklad York pravzaprav slovenskiskrite lastnike pa je opisal Pezdir v svoji knjigi "Vzporedni mehanizem globoke države".

KoPs321 (nepreverjen)

Vse je krinka za uvoz tujcev.albanke dobivajo 1200 evrov sociale medtem ko drzavljan delavec ostane brez zaposlitve ne dobi sociale ker živi na nepremičnini vse to dela sds

Boris Boris Kroupa (nepreverjen)

KKonsolidacija da,vendar ne pod vodstvom Počivavška!Kar se tiče Madžarov preveriti ali ima ta sklad/novi potencialni lastnik/kakšne reference v turizmu???!!!...sicer je to bullshit kot dosedaj pod vrlimi Slovencelskimi kvazi lastniki!!!"Delavci v gostinstvu in turizmu nočejo biti hlapci tujemu kapitalu..."halo,kje pa živite ...ali niste glasovali za vstopv EU,kjer je prost pretok blaga,ljudi ,storitev..?????.....imate pa vso pravico organizirati se v sindikat in zahtevati poštene pogoje.....najbrž v hotelih v Portorožu ni realno ,da bi se zaposlili kakšni "poceni" pastirji in pastirice iz Bosne,Kosova...ali celo kakšni Filipinci.Romuni...itd.zaradi "nižjih stroškov delovne sile"....

pohorskisvizec

A če bi Avstrijci prevzeli pa ne bi bila panika...2 merila!

Surfeiter (nepreverjen)

Komu je zdaj še igra s turističnimi boni uganka ... ljudje so za dopust porabili to, kar jim je "dala" država, sedaj pa polno blagajno Save dobijo vnaprej izbrani kao kupci zastonj ... ko k temu prištejemo še "strateško prodajo" NoveKBM, pa vidimo kje smo ... znova hlapci ... za hlapce rojeni, v hlapce vzgojeni ... je rekel ... kdo? Pazi! JOSIP ... JURČIĆ ... saj zato pa je vedel kaj Slovenci smo, ker sam ni bil Slovenec ...
Mi smo se drli: Trst je naš, ti Svizni in tebi podobni pa: ekneš pekneš, v rit mi ga ftekneš ... do jaja ...

pohorskisvizec

A v Lidlu, Hoferju, Spinu, Sparu nakupuješ...Morda v naj sosedu....Si preveril lastnike Dr surf?

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Joj, človek, kaj je s tabo?
Prinz teme je iz državnega proračuna porabil cca 200 mio evrov za turistične vavčerje (ZADOLŽIL SE JE) ... ko je folk to potrošil v večinoma Savi, pa bodo zadevo podarili ekneš-peknešem! ... kaj razumeš? Zraven pa banko, za kaztero pravih lastnikov ne bomo vedeli nikoli ... pot je trasirana za "nakupe" brez denarja (madžarski elektronski denar brez kritja) ... kraja in nateg brez primere ... ZAPOMNI SI SVIZNI! NAJVEČJI NATEG PRINZA TEME JE, DA SE JE USPEL PREDSTAVITI KOT DOMOLJUB IN VERNIK ... in od tega ni nič ...

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Dr surf...zgrešil si temo! O čem teče članek....ti pa mešaš jabolke in hruške!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Mi govori strokovnjak za madžarsko palinko ... in kdo je že rekel? ... le o šnopsu sodi naj pijanček ...

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Ti si drl Istra,Trst, Gorica naša so prasica/pravica/...si star 80 let ali 90 let?

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

97! In še zdaj se derem ...

In reply to by pohorskisvizec

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Težava ni v tem da se prodaja. Problem je ker se prodaja kvazizasebnemu kapitalu. Dejansko se prodaja oligarhom, ki so neposredno povezani z Orbanom. Najbolj očiten primer je PlanetTV (posledično tudi portal siol.net), ki je postal SDS-ovo trobilo.

Surfeiter (nepreverjen)

Finta je v tem, da se NE prodaja ... če jaz pd tebe kupim BMW-a vrednega 100.000 za 9.999 pol to ni prodaja ... prodaja je načelo: ko nabije, taj dobije ... tukaj gre za pljačko politične elite ...
...Nismo daleč od trenutka, ko bodo v Sloveniji zaplapolale madžarske zastave. Operacije na slovenskih tleh, kot sta si jih že pred časom zastavila največja domoljuba v tem delu Evrope, Janez Janša in Viktor Orban, so v polnem teku in se bodo po naših informacijah do spomladanskih državnozborskih volitev samo še krepile.
Kot je znano, je madžarska banka OTP pridobila že slabo tretjino slovenskega bančnega trga, svojo mrežo servisov na slovenskih tleh širi madžarski Mol, ki državnim uslužbencem že nudi bencin za službena vozila, zanimanje za slovenski medijski prostor pa so z nakupom televizije Planet TV ter financiranjem Nove24TV in Demokracije že uresničili madžarski oligarhi. Prav tako na severovzhodu države z madžarskim kapitalom nastaja vrhunska nogometna akademija, tamkajšnjim prebivalcem pa je na voljo tudi denar z madžarskih razpisov za gospodarski razvoj. In medtem ko štejemo dneve do trenutka, ko bo Madžarska vstopila še v finančno konstrukcijo trenutno najobsežnejšega infrastrukturnega projekta v državi, torej drugega tira med Koprom in Divačo, s čimer bo prevzela v paketu še Luko Koper, je prejšnji teden v javnosti odmevala novica, da Madžari naskakujejo tudi slovenski turizem - Terme Lendava že obvladujejo, sedaj pa bi pokupili še hotele na Bledu, na Obali (Bernardin, Strunjan, Izola), v Moravskih Toplicah, v Radencih in na Ptuju.
Vir: Večer

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

mislimmmm (nepreverjen)

a se res ne da ustaviti te mafijje?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice