Kot kaže, se vedno več delodajalcev odloča, da sledi svojim zaposlenim. Informacijski pooblaščenec je tako pripravil smernice o uporabi GPS sledilnih naprav in varstvu osebnih podatkov.

Uporaba uporaba sledilnih naprav lahko sporna in je sledenje lahko sorazmerno le takrat, ko istega namena zaradi katerega se uvede sledenje ni mogoče doseči z milejšimi ukrepi, ki ne posegajo v zasebnost delavcev, opozarja Informacijski pooblaščenec.

Vedno več zanimanja za sledenje

Informacijski pooblaščenec s področja obdelave lokacijskih podatkov prejema čedalje več vprašanj, zato se je odločil za pripravo smernic, ki se ukvarjajo z varstvom osebnih podatkov pri eni od najpogosteje uporabljenih tehnologij – GPS (Global Positioning System). GPS sodi med najbolj uveljavljene tehnologije za pozicioniranje, sledenje in nadzor oseb, predmetov in vozil. 

V prvi vrsti je treba slediti temeljnim načelom varstva osebnih podatkov - presoditi, ali oziroma pod kakšnimi pogoji bi bila uprava teh naprav sorazmerna ter zakonita in upoštevati ostala načela varstva osebnih 

Hitri vodišč: Kako zakonito slediti zaposlenim

 1. Natančno opredelimo cilje oziroma težave, s katerimi se soočamo in zaradi česar razmišljamo o uvedbi GPS naprav. 
 2. Preverimo, kako in v kakšni meri bi uporaba GPS naprav rešila naše težave. Popišimo naslednje informacije: • katere namene zasledujemo oziroma želimo doseči z uporabo naprave, • kako (konkretno) naj bi bili s pomočjo uporabe doseženi zasledovani cilji (nameni), • predvideni načini delovanja naprave, • kdo bo obdeloval podatke, • obseg in vrste zbranih podatkov, • osebe, katerih podatki bodo obdelovani (ali gre za voznike, prenašalce paketov, oskrbovance v domovih za ostarele, taksiste, otroke, kupce izdelkov ipd.), • kje bodo naprave nameščene (npr. v vozilih - kakšnih), • druge pomembne okoliščine, ki imajo lahko vpliv na oceno sorazmernosti (npr. varovanje posebno vrednega premoženja). 
 3. Preverimo, ali je uporaba GPS naprav nujna ali bi lahko z drugimi, milejšimi ukrepi, rešili težave. 
 4. Opredelimo, kako bomo o delovanju sistema obvestili posameznike (način delovanja naprave, nameni uporabe naprave, omejitve dostopov in uporabe podatkov, roki hrambe ipd.). 
 5. Opredelimo varovalke, ki so možne glede na zasledovane cilje, na primer: • kratki roke hrambe, • uporaba čim manjšega nabora podatkov, • ločevanje podatkov o lokacijah in podatkov o osebah. 
 6. Preverimo, na kateri pravni podlagi bomo zbirali in dalje obdelovali osebne podatke.
 7. Opredelimo postopke in ukrepe za varnost podatkov. 
 8. Uredimo pogodbeno obdelavo osebnih podatkov, če bomo uporabljali storitve drugih. 

Zakonodaja z vidika obdelave osebnih podatkov uporabe GPS sledilnih naprav posebej ne ureja. Navedeno pomeni, da je treba v prvi vrsti slediti temeljnim načelom varstva osebnih podatkov - presoditi, ali oziroma pod kakšnimi pogoji bi bila uprava teh naprav sorazmerna ter zakonita in upoštevati ostala načela varstva osebnih podatkov.

Ugotavljajo, da se težave ob uvajanju GPS sistemov pojavljajo predvsem zato, ker upravljavci: 

 • slabo oziroma preširoko definirajo namene uvedbe GPS sistemov, 
 • ne ugotavljajo dovolj, ali je uvedba GPS sistemov resnično primeren ukrep za dosego zasledovanih ciljev ali je cilje s tem ukrepom sploh mogoče doseči, 
 • ne opravijo testov sorazmernosti in ne presojajo drugih možnih ukrepov za dosego ciljev, 
 • zasledujejo stalno lociranje, čeprav bi zadoščalo samo točkovno oziroma agregatni podatki, 
 • želijo hrambo lokacijskih podatkov, čeprav bi zadoščalo spremljanje podatkov (samo) v realnem času in 
  občasno še vedno ne sprejemajo dejstva, da gre za osebne podatke in da se morajo uporabljati določbe Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Več o tem, kdaj je sledenje zakonito in kdaj ni dopustno pa v prilogi.

Sicer pa, kot je razvidno iz smernic, je vprašanje zakonitosti uporabe GPS naprav v veliki meri povezano s predhodno oceno sorazmernosti uporabe GPS naprav. Za ustrezno oceno sorazmernosti pa je treba zagotoviti dovolj informacij, da se lahko ugotovi, ali je uporaba naprave v določenem primeru primerna, ali bo učinkovita za doseganje zasledovanih ciljev in kakšen poseg v zasebnost predstavlja uporaba naprave.

Vedno je treba preveriti tudi, ali obstajajo druge metode in načini, ki ne terjajo obdelave lokacijskih podatkov ali terjajo njihovo obdelavo v manjši meri.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sledenje? (nepreverjen)

S čim neki bi nam lahko sledil?

Starejše novice