Podatke o tem, koliko mesecev pokojninske dobe so študenti pridobili, bo možno dobiti na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Že dve leti študenti preko študentske napotnice del zaslužka prispevajo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Koliko mesecev pokojninske dobe so pridobili bodo lahko kmalu preverili na ZPIZ-u, in sicer čez en mesec.

Študenti od vsakega zaslužka na napotnici plačujejo 15,5 odstotka za zavarovanje. V zameno za to jim teče pokojninska doba, ki ni odvisna od opravljenih ur dela, ampak od plačanih prispevkov. Zakon o uravnoteženju javnih financ jim je namreč prinesel minimalno urno postavko, ki znaša 3,8 evra neto.

Delodajalci prav tako v višini 8,85 odstotka plačujejo prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obenem pa še prispevek za zdravstveno zavarovanje 6,36 odstotka ter prispevek za poškodbe pri delu ali poklicne bolezni 0,53 odstotka.

Študenti, ki so leta 2015 delali prek študentskih napotnic, so pridobili v povprečju 2,5 meseca pokojninske dobe.

Dijaki in študenti lahko izpis o trajanju pokojninske dobe dobilo na ZPIZ-u – ali na območnih enotah ali z izpolnitvijo vloge, ki jo lahko posredujejo po navadni ali elektronski pošti. Prav tako Zavod zavarovancem omogoča elektronski dostop prek portala Moj eZpiz.

Obseg študentskega dela je bil lani manjši, 89.454 dijakov in študentov pa je v socialna zavarovanja vplačalo okoli 45,4 milijona evrov prispevkov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice