Ali bo Mestna občina Maribor s črpanjem evropskih sredstev v kohezijskem obdobju 2014–2020 mestu dala projekte, ki si jih občani želijo?

Veliko se je govorilo o skate parku, ureditvi nabrežja ob reki Dravi, obnovi Rotovškega tra, malo (skoraj nič) pa naredilo. Dokumentacije številnih projektov se zbirajo v mapicah, za realizacijo pa zmanjka denarja. Četudi ga država že obljubi oziroma občina skuša pridobiti, ga v proračunu ni.

18 mio evrov za projekte?

Mestne občine v Sloveniji bodo lahko do leta 2023 koristile evropska sredstva iz Celostnih teritorialnih naložb. Mestna občina Maribor bo prejela skoraj 18 milijonov evrov za tri sklope: energetsko sanacijo stavb, projekte trajnostne mobilnosti in projekte na degradiranih urbanih površinah. 

Vključili meščane, naj povedo, česa si želijo

Mestni svet Mestne občine Maribor bo na naslednji seji, ki je sklicana za 13. april, odločal med projekti, ki se bodo prijavili na razpise za črpanje sredstev v mehanizmu CTN. Pri tem pa bodo upoštevali mnenja meščanov mesta Maribor. Na skoraj 49 tisoč gospodinjstev so namreč naslovili predstavitev projektov z glasovnico. Tako so lahko meščani dali svoj glas projektu, za katerega bi želeli, da se izvede. 

Prihodnost Mariborske knjižnice?

Zgodba okoli reševanja prostorske problematike centralne knjižnice se vedno bolj zapleta. Projekt Mariborske knjižnice res spremlja tolikšna smola ali zajec tiči v katerem drugem grmu? Na MO Maribor se zagovarjajo, da od države obljubljenih 10 milijonov evrov in kasneje še 2,67 milijonov evrov, niso nikoli videli. K projektu pa želijo pristopiti celostno in zadostiti vsem bibliotekarskim kriterijem, da bo nova knjižnica primerna za uporabnike, a hkrati finančno primerno breme za mestni proračun. 

Rešitev splavala po Dravi

Ena od predlaganih rešitev je bila novogradnja na Rotovškem trgu, investicija je bila z novelacijo ocenjena na več kot 15 milijonov evrov. MO Maribor pri tem opozarja, da to niso končni stroški, saj ta ocena ne vključuje več sto tisoč evrov visokih stroškov začasne selitve knjižnice na drugo lokacijo, prav tako se predvideva več sto tisoč evrov sredstev za morebitne arheološke izkopanine, ki lahko začetek gradnje prestavijo za daljše časovno in finančno obdobje. 

Župan ima rešitev?

Ob tem so se iz pisarne župana Andreja Fištravca oglasili s sporočilom, da ima župan pripravljeno rešitev za prostorsko problematiko centralne enote Mariborske knjižnice. Rešitev naj bi bila finančno vzdržna, hitro vseljiva, zadostila pa bi vsem strokovnim kriterijem. Kakšna je ta rešitev, niso sporočili. Povedali so leto, da bo župan z njo seznanil Mestni svet MO Maribor na izredni seji, ki je sklicana za 13. april. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice