Slika je simbolična.
Približuje se 29. november, ko bo Maribor zasijal v praznični svetlobi in se bo po vsem mestu začelo tudi bogato dogajanje v sklopu Čarobnega decembra 2019.

Program Čarobnega decembra 2019 bo drugačen od prejšnjih let in se bo odvijal na Trgu Leona Štuklja, Trgu svobode, Grajskem trgu in drugod po mestu, napoveduje županstvo.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je povedal, da pri organizaciji letošnjega Čarobnega decembra »ni bil izpeljan plan A, ampak plan B, morda še boljši, kot bi bil plan A. Dolgoročni cilj Čarobnega decembra je vsekakor to, da bi čim večji del mesta postal čim bolj čaroben in da bi naši meščani čim manj hodili po to čarobnost v druga mesta. To seveda ni zmeraj povezano samo z glasbenim programom, tudi zaradi tega smo že letos vložili dodatna sredstva v infrastrukturo.«

Arsenovič ima tudi načrte za naslednje leto: »Letos bomo naredili analizo osvetlitve. Tega do sedaj še nismo naredili, ker smo delali druge stvari v življenju, in mislim, da se bo drugo leto in v bodoče ta slika sestavljala v čarobni mozaik, kjer bo v ospredju druženje in vsebine. Letos pa bo čarobno, program je bil dobro sprejet, tudi komunikacija z gostinci je dobra. Ponosen sem, da se bomo v tem lepem času skupaj veselili in se ne razdvajali.«

Arsenovič je še dodal, da bo »na Trgu svobode razgibano drsališče, tako da se bo tržnična dejavnost v tem času prestavila tja, kamor v resnici sodi, to je na tržnico. Zdaj je v ospredju Čarobni december in ne bi rad, da se ta programa mešata ali kakor koli logistično motita.«

Letos bo Čarobni december drugačen

Neva Pipan, vodja projekta Izboljšajmo Maribor in koordinatorka Čarobnega decembra 2019, je povedala, da bo letošnji Čarobni december izpeljan malo drugače. 

»Tudi letos bo glavno dogajanje 33 dni prireditev na glavnem odru na Trgu Leona Štuklja, na Trgu svobode bo drsališče z zanimivim programom z animatroji, božično-novoletni sejem, Vilinsko mesto in še veliko drugega. Na Trgu Leona Štuklja bomo od 29. novembra do zadnjega dne tega leta spremljali koncerte znanih aktualnih slovenskih lokalnih izvajalcev različnih žanrov, tudi dveh tujih izvajalcev in 14 dni tematskih večerov DJ-ev,« je dejala.

Dodala je še, da bodo »na predbožični večer, 24. decembra, zgodbo zaključili ob 15. uri, ker je to čas za družino; tudi za gostince, ki delajo na Trgu Leona Štuklja.«

Osrednje mariborsko drsališče na kar 400 kvadratnih metrih

»Na Trgu svobode bo drsališče, ki smo ga poimenovali Dobimo se pri Kodžaku. Gre za osrednje drsališče v Mariboru, in sicer gre za 400 kvadratnih metrov drsalnih površin. Drsališče bo atraktivno tudi zaradi razgibanosti proge. Obratovalo bo od 29. novembra do 29. februarja 2020. Na drsališču bodo za izposojo na voljo drsalke in pripomočki za pomoč pri drsanju,« je še povedala Pipanova.

»Letošnja novost je to, da je Mestna občina Maribor v sodelovanju z Borzenom in Dravskimi elektrarnami Maribor pristopila k projektu energetsko obarvanega elektronskega dvorišča, ki zajema postavitev otroškega igrišča, ki bo ob prazničnem dogajanju nameščen na Trgu svobode na zgornji plato ob gradu. Gre za posebna igrala, kjer želimo starše in otroke opozoriti, da bodo bolj zavestno sprejemali ugodne rešitve v zvezi z energijo. Gre za gugalne klopi, s katerimi otroci z guganjem sami proizvajajo energijo za prižig luči,« je še dodala vodja projekta Izboljšajmo Maribor.

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, je poudarila, da »nas program dela drugačne od vseh ostalih mest. Povsod lahko vidimo čudovite lučke in razsvetljave in če si želimo tega, moramo biti najboljši in v to ogromno investirati. Zagreb je na primer v osvetljavo vložil kar milijon evrov. Kaj pa želimo kot mesto Maribor? Štajerci smo nasploh znani in turisti se v naši družbi odlično počutijo. Smatram, da definitivno moramo nadaljevati v tej smeri, da obdržimo programske vsebine, ker nas to razlikuje od ostalih mest. Vsi, ki pridejo v mesto in doživijo ta utrip glasbenega doživetja in druženja z lokalnimi prebivalci, se vedno znova vračajo. Tukaj smo boljši od vsake konkurence.«

»Maribor je lani v decembru zabeležil kar 36 tisoč nočitev. Turistom največ predstavlja to, da slišijo slovensko glasbo, slovensko znano ime na odru zanje ne pomeni nič. Pomembno jim je, kakšna je zabava in kako se lahko vključi, zato je pomembno, da glasbeniki vključujejo tudi svetovno znane hite. Turisti pač iščejo dobro vzdušje,« še dodaja direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

Urška Košica, programska vodja festivala Vilinsko mesto, pa je povedala, da je to »festival ustvarjanja, druženja in svetlobe. Namenjeno je družinam, staršem, otrokom, turistom, da se vključujejo in ustvarjajo z nami. Koncept Vilinskega mesta je kulturno izobraževanje, saj pokrivamo skoraj vsa kulturna področja od uporabnih umetnosti, etnologije, stare obrti, litrature, predstav, koncertov …«

20 gostinskih ponudnikov je izbranih in ti danes z občino podpisujejo pogodbe

Koordinatorka Čarobnega decembra 2019 je povedala, da je bil »koncept pri gostinski ponudbi poudarek na lokalni in regionalni gastronomiji. To je bil ključ, prek katerega smo izbirali ponudnike, s katerimi smo naredili informativni posvet, kjer smo jim prisluhnili in naredili določene spremembe v programu. Gostinske stojnice bodo odprte ves čas, od 10. ure dopoldne in do zaključka dogajanja.«

Lions klub Piramida bodo tudi letošnje leto dobrodelno vključeni v Čarobni december

Tudi letos bo na Čarobnem decembru mariborski Lions klub Piramida dobrodelno sodeloval. Zbirali bodo denar za operacijo 4-letnega Mitje, ki boleha za cerebralno paralizo. Stroški operacije v Ameriki znašajo okrog 55 tisoč evrov, dodatni stroški bivanja in terapij pa znašajo še dodatnih 10 tisočakov. 

Mariborska občina se je odzvala in skupaj z Lions klubom Maribor Piramida bodo zbirala sredstva za malega Mitjo. Plastične kozarce so letos spremenili v dobrodelne kozarce.

Akcija se bo odvijala od 29. novembra do silvestrovanja. V akcijo bodo vključeni Mestna občina Maribor, Lions klubi, gostinci, najemniki hišic in občani.

»Mestna občina Maribor bo Lions klubom donirala plastične kozare, ki jih že zadnjih nekaj let uporabljajo na javnih prireditvah. Gostinci bodo sodelovali tako, da bodo na transakcijski račun Lions kluba nakazali donacijo v višini najmanj 500 evrov, za vsak doniran evro pa bo gostinec v zameno prejel kozarec. Te kozarce bo gostinec na stojnici prodajal za en evro. Donacija se bo gostincem povrnila, davek na dodano vrednost je prispevek gostinca. Obiskovalci prireditev bodo z nakup kozarca za en evro sodelovali v zaključnem žrebanju. Na račun za nakup dobrodelnega kozarca, ki ga bodo prejeli od gostincev, bodo napisali svoje osebne podatke, in ga vrgli v čarobno kroglo za malega Mitja. Na silvestrovo bomo izžrebali tri nagrajence, ki bodo dobili nagrado,« je pojasnila Pipanova.

»Radi se imejmo in preden pridete v mesto, doma pečite kekse z otroki, saj mislim, da je to še več vredno, kot tisti drugi del,« je zaključil Arsenovič.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice