Slika je simbolična.
Vlada je na današnji večerni seji spremenila stroge pogoje vstopa v državo, ki so razjezili številne Slovence, ki si kruh služijo čez mejo.

Delavci migranti so ob nenadnih zaostritvah pogojev vstopa v državo bili na nogah. Praktično čez noč je namreč danes začel veljati odlok, ki tudi njim nalaga obvezen negativen test na covid-19 ali napotitev v karanteno ob prihodu v Slovenijo.

Vlada je danes vendarle prisluhnila zahtevam številnih in poenostavila izjeme. 

Tudi iz Avstrije od jutri brez negativnega testa

Tako lahko ob prihodu iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja z boljšo epidemiološko sliko od Slovenije, določene izjeme še naprej vstopajo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez predložitve negativnega testa.

To velja za naslednje štiri izjeme:

1. dnevnega delovnega migranta, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja,

2. osebo, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Republiki Sloveniji ali državi članici Evropske unije ali schengenskega območja,

3. državljana države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku dvanajst ur po prehodu meje,

4. osebo, ki je naročena na zdravstveno storitev v Sloveniji in se čez mejo vrne takoj po opravljeni storitvi - če je na zdravstveno storitev naročena mladoletna oseba, lahko pod enakimi pogoji vstopi njen skrbnik, če potujeta skupaj.

Odlok stopa v veljavo z jutrišnjim dnem, torej 6. februarja. 

Na seznamu 'slabših držav' za zdaj le tri 

Negativni test PCR ali HAT, ki ni starejši od sedem dni morajo predložiti, le če prihajajo iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja s slabšo epidemiološko sliko kot v Sloveniji.

Te so trenutno tri, Španija, Portugalska in Češka. Seznam se bo dopolnjeval vsak teden.

Ob tem velja opozoriti, da bo 10. februarja začel veljati avstrijski odlok, ki pa določa obvezno predložitev negativnega izvida testa pri vstopu v Avstrijo tudi za delavce migrante iz Slovenije.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Migrante za zapahe (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=gmQnJfFJsfE
siol net/novice/crna-kronika/pet-mariborskih-policistov-za-zapahi

11 (nepreverjen)

To pa ni neka težka poteza. Če so delavci testirani za vstop v Avstrijo ja potem ni neka težava pri vrnitvi domov.

Zikollino (nepreverjen)

Migranti so veliki prinašalci virusa

Starejše novice