Vlada je na današnji seji še dodatno sprostila nekatere dejavnosti in omilila ukrepe.

Vlada z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji sprošča omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del. 

Deloma se sprošča tudi pri izvajanju kongresne dejavnosti ter obratovanja igralnic, igralnih salonov in prirejanja posebnih iger na srečo.

Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače ukinjamo prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih.  

Sproščanje nastanitvenih obratov

Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko od ponedeljka naprej ponujajo nastanitvene storitve do 45 nastanitvenih enot.

Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe.  

Na podlagi sprememb in dopolnitev odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 pa za vstop v državo poleg negativnega testa PCR spet velja tudi hitri test.

Odloki o izpadu dohodkov in omejitvah ter načinu izvajanja javnega prevoza

Vlada je sprejela Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pridelovalcem jedilnega krompirja zaradi posledic drugega vala epidemije covid-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021.

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov omogoča izvajanje javnega prevoza potnikov v omejenem obsegu in določa obveznosti potnikov in izvajalcev javnega prevoza.

Z njegovimi določbami se zagotavlja dosledno izvajanje higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, veljavnost testa ter način dokazovanja za osebe, ki so covid-19 prebolele ali bile cepljene.

Ureja se tudi status prebolevnikov, ki so bili tudi že enkrat cepljeni.

Pomembna novost je tudi dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, slednjega morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Vseeno omejujemo zasedenost razpoložljivih kapacitet na 75 odstotkov.

Pri trgovskih centrih se namesto zagotavljanja 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko določa obveznost zagotavljanja 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice