Slika je simbolična.
Grčija je posodobila potovalna pravila in dovoljuje vstop imetnikom digitalnih potrdil o covidu-19.

Helenska uprava za civilno letalstvo je sporočila, da so bile posodobljene in razširjene vse letalske usmeritve glede prihodov iz tujine. Potniki iz tujine zdaj lahko vstopijo v Grčijo, če imajo digitalno potrdilo o covidu-19, ki vsebuje podatke o tem, ali:

  • so bili cepljeni proti covidu-19,
  • imajo negativen izvid hitrega testa ali testa PCR,
  • so covid-19 preboleli.

Digitalno potrdilo ni obvezno

Potrdilo je lahko v digitalni ali fizični obliki, velja pa, da digitalno dokazilo o covidu-19 ni obvezno.

Potniki še vedno lahko vstopajo v državo pod enakimi pogoji kot prej s potrdilom o cepljenju, negativnim izvidom testa PCR ali potrdilom o preboleli bolezni.

Skrajšana tudi karantena

Obvezno testiranje PCR na covid-19 za vstop v državo bo veljalo za otroke, stare šest let in več (prej je bilo obvezno za otroke, starejše od pet let), v skladu s priporočili Evropske unije in pravili združenja IATA.

Trajanje obvezne karantene se je za potnike, pri katerih je izvid hitrega testa na covid-19 pri testiranju ob prihodu v Grčijo pozitiven, je bil za cepljene skrajšan na sedem in za necepljene na deset dni. Prej je bilo trajanje obvezne karantene za vse štirinajst dni.

Naključni hitri testi

Ne glede na potrdilo o zdravstvenem stanju so lahko pri vseh potnikih, ki prispejo v Grčijo, opravljeni naključni zdravstveni pregledi. Če je potnik izbran za hitro testiranje na koronavirus in je izvid pozitiven, mora v karanteno za:

  • sedem dni, če je bil potnik cepljen proti covidu-19,
  • deset dni, če je potnik necepljen.

V obeh primerih morajo potniki na zadnji dan karantene opraviti test PCR. Če je test negativen, se obvezna karantena zaključi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice