V ponedeljek smo na soočenje Mariborinfo povabili kandidata, ki se vnovič potegujeta za mesto župana Mestne občine Maribor: Sašo Arsenoviča in Franca Kanglerja. Kako gledata na turizem v mestu?

Drugi krog lokalnih volitev v Mariboru ne bo le ustoličil novega župana, temveč bo tudi pokazal, kakšno vodjo si mesto želi za razvoj Maribora. 

V prvem krogu sta si bila tekmeca Aleksander Saša Arsenovič in Franc Kangler po številu glasovnic precej blizu, zato pričakujemo v nedeljo napet boj. Arsenoviču je v prvem krogu svoj glas namenilo 17 tisoč volivcev, Kanglerju tri tisoč manj. A kako blizu sta si njuna programa?

Arsenovič opozarja, da se – kljub precejšnjemu številu skupnih točk – razlikujeta po tem, »kako do njih priti in komu bodo volivci verjeli, da bo obljubljeno tudi izvedel«. Kakšno je njuno mnenje o turizmu v Mariboru?

Kaj je glavni neizkoriščeni potencial Maribora na področju turizma?

»Verjetno smo v Mariboru vsi pozabili na reko Dravo. Reka Drava je tista, ki je vir življenja. Se še spomnite nekateri, ko so bile dirke na reki Dravi? To je bilo po 3000, 5000 ljudi, ampak to je samo en segment, le primer ... Mi imamo najboljši veslaški center v Sloveniji v Bresternici. A smo videli kdaj, razen ko so študentski dnevi, veslati od mariborskega otoka do dvoetažnega mostu? Nismo. 

Meni je žal, da v mojih časih nismo speljali projekta brvi preko reke Drave, ko smo dobili 2,4 milijona iz Evrope, pa je gospod Fištravec ta denar vrnil. Želeli smo narediti isto zgodbo, kot je imajo v Lendavi s stolpom, kot jo imajo s fontano piva. Na ta stolp smo želeli vezati vodne curke, ki plešajo po melodiji, simfoniji Bethovna, Straussa kogarkoli in vsak curek bi bil vezan na svetlobni efekt. To bi bila atrakcija, ki je v tem delu Evrope nima nihče.«

Franc Kangler

»Po moje je bolj pomembno graditi mostove med ljudmi, ampak ta brv je - se stoodstotno strinjam z gospodom Kanglerjem - res žalostna za mesto Maribor, da smo jo ukinili. Moja prioriteta je, da še kakšen most naredimo v Mariboru med levim in desnim bregom v povezavi z nabrežjem reke Drave in da izkoristimo to uvodno danost, s katero sploh ne živimo in se nam zdi samo kot ovira. Še ena skupna iztočnica, če bo pa tam glasba, pa bomo videli.« 

Aleksander Saša Arsenovič

Kaj pa Piramida? Številni trenutno stanje opisujejo kot »eno izmed največjih sramot mesta« ...

»Dobili smo več kot pol milijona evropskih sredstev za arheološko odkopavanje Piramide, starega gradu na Piramidi. Nadaljevati je potrebno ta projekt. Vse to, kar se je našlo, moramo dati pod steklo in zaščititi, poleg pa postaviti maketo gradu, ki je včasih tu bil. Tudi nihče ne govori o tem, kaj smo mi v tistem obdobju, ko smo delali arheološke raziskave našli v tej Piramidi. Tudi rimsko cesto smo našli v starem Lutkovnem gledališču. Kdo jo je mel prej Ptuj ali mi? Veliko vprašanje za znanstvenike, naj raziščejo.«

Franc Kangler

»Piramida je izjemno velik potencial, ki je slabo vzdrževan. Tako poti, razsvetlitev, kot predvsem vinograd, ki je sramota za eno vinorodno območje. To je mariborska veduta in je tako slabo vzdrževana, tu sem res žalosten in bomo prioritetno morali urediti. Drugi gradijo vinograde tam, kjer jih nikoli ni bilo, mi ga pa imamo in se obnašamo do njega zelo mačehovsko.

Potencial pa obstaja tudi na Piramidi. Obstaja kar nekaj projektov, ki sem si jih ogledal mogoče celo kakšna gondola ali pa druga oblika prevoza gor, kot izhodiščna točka za raziskavo naših zelenih hribčkov, ki so za Piramido, da ljudje ne potrebujejo iti na avtobus in na Pohorje, imamo veliko zelenega, veliko točk, kamor bi vrnili življenje.«

Aleksander Saša Arsenovič

In pa Vinag seveda ... Se občina mora vključiti v reševanje?

»Vinag je potencialno ena zelo velika zgodba. Dva sta ga gradila. En, ki je bil vinar, in drugi, ki je bil pivovarnar. Obe ti veji kulture, če govorimo o hrani in pijači na dober način, če so naši predniki uspeli videti veliko vizijo in naredili te ogromne kleti,  so nam danes spet na voljo prazne. Tu bi se zgledoval po velikih turističnih mestih.

Občina bi se morala vmešati v reševanje. Nekako zagotovo mora sovplivati na to, kaj se bo z Vinagovo kletjo dogajajo, ker je to spet eden izmed biserov ali pa drugačnost, ki bi lahko pritegnila, če bi bila primerno marketinško obdelala, ljubitelje vina ali piva.«

Aleksander Saša Arsenovič

»Glede Piramide ... Pod Piramido je zaklonišče za potrebe Maribora, ki bi ga bilo potrebno preurediti za potrebe turizma, za turistično promocijo. Mi smo v mojih časih razmišljali, da bi naredili dvigalo gor na vrh Piramide, izključno zaradi tega, ker je to bila najcenejša varianta, ne tako kot je nekdo predlagal gondolo. Ta del Piramide bi naredili, tako kot je bila recimo leta 1939 Piramida. Jaz sem celo našel in v Košakih je še danes zazidana stara preša župana iz 19. stoletja in sem hotel to prešo postaviti v rondo pri bolnici, ker je prazen. Vsi so me napadli, da delam ruralnost iz Maribora. Ampak mi imamo v Mariboru Vinagovo klet, najstarejšo trto, vinorodni okoliš Piramido. Kakšna ruralnost?«

Franc Kangler

Članek je nastal v okviru projetka Mladi mestni poročevalci Zavoda BIT, pri katerem kot partner sodeluje spletni medij Mariborinfo.com.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborčan1970 (nepreverjen)

Izključno me zanima kaj bo novi župan naredil za MB. Mesto je zanemarjeno in umazano. Fasade, koši za odpadke, Koroška cesta, javna razsvetljava.... Vsem je znana Kanglerjeva zapuščina: osrednja tržnica (sramota - že takrat bi moral odstopiti, zdaj pa govoril kot bi padel z Lune), Maksova luknja (megalomanski projekt), Univerzijada (na cedilu ga je pustila Janševa Vlada), zaposlitev Bahove (dokazano na sodišču, padlo zaradi procesne napake), afera vedeževalka (nezakonita dodelitev službenega stanovanja), nepojasnjeno premoženje (večja vsota denarja). Mislim da radarji sploh niso bili slaba ideja če bi jih postavili na najbolj nevarnih lokacijah. Na teh volitvah ga podpira SDS-ov propagandni stroj (madžarski denar, "novinar" in "ekolog" Bojan Požar...) za katerega je značilno pljuvanje, žalitve, podtikanja in laži (kot v primeru tovarne MAGNA).

BudicMarjan (nepreverjen)

Ja se strinjam z zapisanom

In reply to by Mariborčan1970 (nepreverjen)

Starejše novice