Država Nadškofiji Maribor 5,2 milijona evrov za gozdove, ki so že bili njeni

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Država Nadškofiji Maribor 5,2 milijona evrov za gozdove, ki so že bili njeni

Država je preko Sklada kmetijskih zemljišč od Nadškofije Maribor za 5,2 milijonov evrov kupila gozdove in vinograde, ki so bili v preteklosti že državni.

Država Nadškofiji Maribor 5,2 milijona evrov za gozdove, ki so že bili njeni
  • Država Nadškofiji Maribor 5,2 milijona evrov za gozdove, ki so že bili njeni Država Nadškofiji Maribor 5,2 milijona evrov za gozdove, ki so že bili njeni

Po poročanju MMC in RTV Slovenija sta država in mariborska nadškofija že v mesecu maju sklenili pogodbo za odkup nadškofijskega premoženja v vrednosti več kot 5,8 milijonov evrov. Pri tem pa je kar 5,2 milijonov evrov stalo 540 hektarjev gozdov in vinogradov, ki jih je v postopku denacionalizacije RKC prejela od države. Država je torej za več kot pet milijonov evrov nazaj kupila tisto, kar je že bilo njeno.

Država posegla v prodajo tujcem

Država je posegla v postopek prodaje, v katerem je Nadškofija Maribor neznanemu kupcu, neuradno iz tujine, skušala prodati velik del svojih zemljišč. Sklad kmetijskih zemljišč je izkoristil predkupno pravico, ki mu jo je priznala Upravna enota Slovenska Bistrica.

Nadškofija množično razprodaja svoje premoženje in to predvsem tujcem. Tako je cerkev sv. Alojzija sredi Maribora šla v roke Hrvatov, sedež nadškofije pa so kupile tri avstrijske škofije. Tudi kmetijska zemljišča so bila po neuradnih podatkih RTV Slovenija namenjena za prodajo tujcem.

"Pogodbe so podpisane, odobritev pravnega posla s strani Upravne enote je izdana, kupnina je deponirana na fiduciarnem računu," je za RTV Slovenija potrdila direktorica Sklada kmetijskih zemljišč Irena Šinko. Kupnina v skupni vrednosti nekaj več kot 5,8 milijonov evrov je bila tako že maja nakazana notarki Romani Gajšek.

Država kupila, kar je bilo že njeno

Zaradi uveljavljene predkupne pravice so pri RTV Slovenija pridobili podatke o posameznih zemljiščih. Seznam teh potrjuje, da država v večjem delu kupuje tisto, kar je bilo nekoč že njeno in je v postopku denacionalizacije vrnila RKC. Kot jim je potrdila Upravna enota Slovenska Bistrica je država konventu magdalenk v letih od 1998 do vključno 2004 izdala več odločb o vrnitvi premoženja.

Med njimi je tudi parcela, za katero so na RTV ugotovili, da je ocenjena na dobrih 300.0000 evrov in je med tistimi, ki jih država prek sklada kupuje nazaj dobrih deset let po denacionalizaciji.

"Zemljišča so strateškega pomena," odločitev za nakup pojasnjuje direktorica Sklada kmetijskih zemljišč Irena Šinko.

Jaka Maučec
sreda, 28 December, 2016 - 08:23 Osveženo: 28. December 2016 - 8:23

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.