Zoper Magnino okoljevarstveno dovoljenje se bo pritožilo Združenje ROVO, je za Mariborinfo potrdil Gorazd Marinček. Motijo jih 'balkanizmi' in pomanjkljiva varnost Magninega obrata. Se bo pritožil še kdo?

Magna je tik pred božičem dobila okoljevarstveno dovoljenje, a to za dobrih sto delavcev še ne pomeni, da bodo februarja začeli s testno, marca pa z redno proizvodnjo. Združenje ROVO se bo namreč pritožilo na okoljevarstveno dovoljenje Magne. To bo začetek proizvodnje v lakirnici bržkone prestavilo na poznejši termin.

V upravnem postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja so kot stranski udeleženci sodelovali občina Miklavž na Dravskem polju, Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov ROVO in Zveza ekoloških gibanj Slovenije, ki imajo 15-dnevni rok za morebitne pritožbe od dneva prejete odločbe.

ROVO se bo danes pritožil

Medtem ko Občina Miklavž na Dravskem polju pritožbe ne bo vložila, Združenje ekoloških gibanj Slovenije pa »po vsej verjetnosti« tudi ne, jo napoveduje Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov ROVO.

»Pritožili se bomo,« potrjuje predsednik združenja ROVO Gorazd Marinček, ki bo pritožbo vložil še danes. Rok za pritožbo se jim sicer izteka v petek. »Pojavljajo se številni 'balkanizmi',« pravi Marinček. 

Marinček: Magna krši zakon o vodah

Največja težava Magninega dovoljenja je po njihovem mnenju v kršenju zakona o vodah, ki prepoveduje gradnjo tovrstnih objektov na vodovarstvenih območjih. To je sicer popravila uredba, a Marinček meni, da uradniki s podzakonskim akti ne bi smeli popravljati zakona. 

Pomanjkljivosti pri ROVO vidijo tudi v požarni varnosti in predpisih ob morebitnih nesrečah.

ZEG se 'po vsej verjetnosti' ne bodo pritožili

V Združenju ekoloških gibanj Slovenij po besedah predsednika Karla Lipiča po vsej verjetnosti pritožbe ne bodo vložili.

»Po vsej verjetnosti bomo dali soglasje k dovoljenju in se ne bomo pritožili,« trdi predsednik Združenja ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič, a ob tem dodaja, da ne želi sklepati pred sestankom s strokovnim delom združenja. Uradni odgovor bodo na Agencijo RS za okolje posredovali v petek, po vsej verjetnosti pa bodo ob soglasju na nekaj straneh opozorili javne inštitucije in tudi Magno na probleme, ki jih vidijo.

Proizvodnja Magne mora biti sprejemljiva za okolje

»Zanima nas predvsem kemijska varnost. Največ pripomb v postopku smo imeli na področju notranje proizvodnje. Vseeno imamo opravka s 450 tonami kemikalij, ki morajo nekam odteči. Po vsej verjetnosti bomo dali soglasje k okoljevarstvenemu dovoljenju, a v spremljajočem dokumentu opozorili na nevarnosti,« za Mariborinfo razlaga Lipič.

»Želimo, da bo proizvodnja za okolico, podtalnico, še posebej pa za zaposlene varna. Naša želja je, da proizvodnja teče, a Magna mora biti v sprejemljiva za širše okolje,« še dodaja in obenem poudarja, da namen ZEG nikakor ni nagajanje.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko 1972 (nepreverjen)

Prase zavaljeno.

Starejše novice