Zaradi napake Državne volilne komisije bo v sestavi parlamenta, kakršen se nam je obetal, prišlo do menjav. Kdo bo primoran oditi in kdo bo prišel v državni zbor?

Državna volilna komisija je danes sporočila, da je pri dodatnem preverjanju izida volitev s strani neodvisne strokovne skupine prišlo do spremembe pri delitvi mandatov. 

»Razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer ostaja enaka, spremenilo pa se je šest mandatov, ki se dodelijo kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah,« so sporočili v soboto.

To pomeni, da bo vsaka stranka ohranila predvideno število poslanskih sedežev, a ne z enakimi poslanci, kot je bilo sprva mišljeno. Do sprememb bo prišlo v strankah Gibanje Svoboda, Slovenski demokratski stranki (SDS), Novi Sloveniji (NSi) in Levici

Kdo bo nadomestil koga?

V stranki Gibanje Svoboda sta mandat prejela kandidata Franc Props (volilna enota Novo mesto) in Tine Novak (v volilni enoti Ptuj, volilni okraj Murska Sobota 2), nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep (volilna enota Maribor, Lah v okraju Maribor 1 in Lep v okraju Ruše).

V Slovenski demokratski stranki (SDS) sta mandat prejela Alenka Helbl (volilna enota Celje) in Dejan Kaloh (volilna enota Maribor, volilni okraj Maribor 3), nista pa ga prejela Maja Kocjan (volilna enota Novo mesto) in Andrej Kosi (volilna enota Ptuj, volilni okraj Ormož).

V stranki Nova Slovenija (NSi) je mandat prejel Janez Žakelj (volilna enota Kranj), ni pa ga prejel Klemen Matko (volilna enota Celje).

V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif (volilna enota Maribor, volilni okraj Maribor 4), ni pa ga prejela Ana Černe (volilna enota Kranj).

Iz sestave parlamenta sta tako izpadla dva poslanca iz mariborske in en iz ptujske volilne enote, vanj pa na novo prav tako vstopajo poslanec iz ptujske in dva poslanca iz mariborske volilne enote.

Kaloh že proslavlja

Poslanec SDS Dejan Kaloh se je na novico, da bo vendarle zasedel poslanski stolček, že odzval z navdušenjem. V zapisu na Twitterju se je zahvalil svojim volivcem in se pohvalil z boljšim rezultatom kot na prejšnjih volitvah. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Miroslav (nepreverjen)

Kaj so ti poslanci sploh konkretnega v življenju naredili?

Leka (nepreverjen)

Nekdo je naročil popravek ,da je prišel Kaloh v parlament .

Starejše novice