Odlok, ki naj bi bil jasen sleherniku, zaradi različnih pojasnil spravlja turistično informativne centre v neenak položaj.

Vlada je na minuli seji za teden dni podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki je sicer ostal vsebinsko pretežno nespremenjen.

Od februarja so med izjeme od odloka uvrščene številne dejavnosti, med drugim tudi vse trgovine, ne glede na velikost poslovnega prostora in vrsto blaga, ki ga prodajajo.

Po novem je omogočeno tudi obratovanje gostinskih teras, a za zdaj le v dveh rumenih regijah, to sta Zasavska in Jugovzhodna Slovenija.

Še vedno pa ni jasna časovnica za sproščanje turistične dejavnosti, ki pa zagotovo ni del oranžne faze, v kateri trenutno smo.

Mariborski in ljubljanski turistično informacijski center obratujeta

Nekateri turistično informativni centri po državi so že odprli svoja vrata, saj navsezadnje opravljajo tudi trgovinsko dejavnost in druge dejavnosti, ki so dovoljene po odloku.

Tako je tudi denimo v mariborskem turistično informacijskem centru, kjer od februarja obratujejo kot trgovina in poleg različnih izdelkov prodajajo tudi avtobusne vozovnice. Se pa morajo, seveda, zaposleni enkrat tedensko testirati, kot to velja za trgovinsko dejavnost.

Turistično informacijski center Maribor je svoja vrata ponovno odprl 11. februarja.

Ob februarskem sproščanju ukrepov je svoja vrata odprl tudi turistično informacijski center v Ljubljani, kjer so se glede odprtja pozanimali v klicnem centru Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Skladno z registrirano dejavnostjo, kvadraturo prostora in ob strogem upoštevanju varnostnih ukrepov, smo smeli odpreti turistično informacijski center s trgovinico,« so odgovorili na poizvedovanja, a kot so še dodali, pisnega mnenja niso prejeli, niti ni bilo potrebe, da bi podali zaprosilo zanj.

Zeleno luč za odprtje so v ljubljanskem turistično informacijskem centru dobili po telefonu s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Včasih veljajo omejitve glede delovanja trgovin, vendar ne smejo delati

No, bistveno drugačno informacijo pa so dobili v Turistično informacijskem centru Moravske Toplice, kjer so jim z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo odgovorili, da ne spadajo med izjeme v odloku in tako ne smejo obratovati. Imajo pa ravno tako tako registrirano trgovinsko dejavnost in še loterijsko prodajno mesto.

Zadevo smo preverili na resornem ministrstvu in dobili podoben, a čeprav nekoliko dvoumen odgovor. Kot poudarjajo na ministrstvu, turistične storitve za potrošnike niso dovoljene, turistično informacijski centri pa da se bodo odpirali v skladu z načrtom sproščanja turističnih dejavnosti.  

»V kolikor so registrirani na osnovi zakona o trgovini, veljajo za tiste subjekte določila za trgovine,« so nam pojasnili, kar bi verjetno nakazovalo, da kot trgovine vendarle lahko obratujejo.

V drugem delu odgovora pa so s pojasnilom vse skupaj popolnoma obrnili na glavo: »Slovenija je v oranžni fazi načrta sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19 in v tej fazi opravljanje turističnih storitev za potrošnike še vedno ni dovoljeno. Omeniti moramo tudi to, da včasih za turistično informacijske centre veljajo omejitve glede delovanja trgovin (na primer nedeljsko delo), vendar sedaj še ne smejo delati (ker so to turistične storitve), čeprav so lahko trgovine odprte.« 

Vrata turistično informacijskega centra v Moravskih Toplicah po razlagi ministrstva morajo ostati zaprta.

Zakaj ministrstvo ne da jasnega odgovora?

Torej za turistično informacijske centre 'včasih' veljajo omejitve glede delovanja trgovin, a zdaj še ne smejo delati, čeprav so lahko trgovine odprte. Takšen odgovor seveda kar kliče po dopolnitvi, toda je do tega trenutka nismo prejeli.

Jasno je, da noben turistično informacijski center v času epidemije in zaprtih turističnih nastanitev ne bo izvajal turističnih storitev, ampak bo izvajal le ostale registrirane dejavnosti, ki so tudi dovoljene skladno z odlokom.

Od prodaje spominkov, lokalnih produktov, pa do avtobusnih vozovnic, časopisov in loto listkov. Vsaj minimalno dejavnost, ki omogoča javnim zavodom, da svojih zaposlenih nimajo na čakanju, za kar jim država kot posrednim proračunskim uporabnikom tako ali tako ne nudi subvencioniranja. 

Zaposleni v turistično informacijskem centru bodo najverjetneje morali na čakanje na delo od doma.

»Poleg tega pa imamo v Moravskih Toplicah tudi veliko enodnevnih gostov, izletnikov in kolesarjev, ki bi jim lahko zagotovo podali kakšno informacijo ali prodali kakšen produkt. Prehajanje regij in meja občin je navsezadnje dovoljeno,« še spominja direktorica Turistično informacijskega centra Moravske Toplice Sonja Bily.

Hranilnica prekmurskih dobrot obratuje

Ravno tako ne obratuje murskosoboški turistično informacijski center v Expanu, saj sta zaprta tudi gostinski lokal in razstavni del v Paviljonu. V Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota pa niso odprli niti turistično informacijskega centra na Slovenski ulici, obratuje pa Hranilnica prekmurskih dobrot, saj po njihovem razumevanja odloka to ne bi smelo biti sporno, pravi direktorica Brigita Perhavec.

V Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota vnovič opozarjajo še na problematiko nedeljskega obratovanja, ki turistično informacijske centre ne uvršča med izjeme in tako tudi za njih velja prepoved, kakor za trgovine.

Razen seveda, če v nedeljo ali na dela prost dan v poslovalnici kot turistični informator dela direktor ali prokurist. 

Perhavčeva opozarja še na problematiko glede nedeljskega obratovanja, kjer turistično informacijski centri niso med izjemami.

V Lendavi si želijo odprtja tudi za razgledni stolp

Z informacijo, da naj turistično informacijski centri ne bi smeli biti odprti, pa so seznanjeni tudi v Zavodu za razvoj in turizem Lendava, nam je potrdil vršilec dolžnosti direktorja Rok Petje.

V Lendavi jim sive lase povzroča tudi dejstvo, da niso dobili zelene luči za ponovno odprtje stolpa Vinarium, za kar se v zadnjih dneh zavzemajo in intenzivno povprašujejo na ministrstvu.

Zanimivo, po drugi strani pa normalno obratuje atrakcija v pohorskih gozdovih Pot med krošnjami, ki ravno tako ponuja podobno storitev z razglednim stolpom. Res je sicer, da gre za zunanjo aktivnost, kar je z vidika preprečevanja širjenja virusa lahko bolj sprejemljivo, a ni jasno, med katere izjeme bi lahko bila storitev uvrščena v obstoječem odloku.

Razgledni stolp Vinarium ostaja zaprt.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice