Slovenijo je pretresel surov napad na mariborsko sodnico Danielo Ružič. Napad je vnovič najostreje obsodil župan Saša Arsenovič, predsednik Slovenskega sodniškega društva Andrej Ekart pa poziva k širši razpravi o varnosti sodnikov in ugledu sodstva.

Vest o brutalnem napadu sodnice Daniele Ružič, je pretresla in šokirala njene sodniške kolege. »V sodniških vrstah napad najostreje obsojamo. Gre za napad na pravno državo in neodvisnost sodstva,« poudarja predsednik Slovenskega sodniškega društva Andrej Ekart.

»Nihče si ne želi, da bi nam sodili sodniki, ki se počutijo ogrožene in ki so tarča stalnih pritiskov, groženj. Kaj šele, da nekdo grožnje uresniči. To, kar pa se je zgodilo kolegici sodnici je popolnoma nesprejemljivo. To kaže, da je treba vsaki grožnji sodniku namenjati posebno pozornost,« opozarja Ekart.

Pretreseni, a predani svojemu delu

»V naših vrstah smo pretreseni, a predani svojemu delu. Zato bomo pokončno opravljali svoje delo naprej. Kolegici sodnici želimo uspešno okrevanje. Veseli smo, da ni več v smrtni nevarnosti, družini pa izrekamo vso podporo,« še pravi mariborski okrajni sodnik.

»Moramo se zavedati, da je sodstvo hrbtenica pravne države. Sodstvo je najšibkejša od vseh treh vej oblasti in tako sodniki, kakor tudi mediji in politika si morajo prizadevati za to, da si sodstvo pridobi ugled v javnosti. Imamo izvrstne rezultate, število nerešenih zadev se iz leta v leto niža, čas reševanja zadev se vztrajno skrajšuje, sodnih zaostankov praktično ni več! In to kljub temu, da smo v zadnjih osmih letih število sodnikov zmanjšali za 200. Prav bi bilo, da se mnenjski voditelji, politiki in tudi mediji izogibajo pavšalnih kritik sodstva. Kritike so dobrodošle, če so tvorne, da lahko izboljšamo svoje delovanje, posplošene kritike pa prispevajo zgolj k temu, da ljudje dobijo popačeno sliko o delovanju sodišč in sodnikov,« pravi

Pozivi k razpravi o varnosti sodnikov

»Za zaupanje javnosti v sodstvo smo odgovorni vsi. V sodstvu se zavedamo, da nosimo izjemno odgovorno breme in opravljamo izjemno dogovorno nalogo, ker odločamo o usodah ljudi. Gre za reševanje težkih dejanskih in pravnih vprašanj, ki terja strokovno izjemno podkovanega pravnika, po drugi strani pa tudi pokončno osebnost in ni prav, da se zgolj z nekimi pavšalnimi ocenami ali pa kritikami razvrednoti sodniško delo,« je kritičen Ekart.

»Želimo, da se opravi širša razprava o varnosti sodnikov, na drugi strani pa tudi razprava o ugledu sodstva v javnosti,« poziva predsednik Slovenskega sodniškega društva in dodaja, da je sodstvo eden izmed temeljev demokratične družbe in mora biti vsaka država zainteresirana imeti močno tretjo vejo oblasti.

Arsenovič: To je alarmantna zadeva za vso državo

Na napad sodnice se je danes ponovno odzval mariborski župan Saša Arsenovič, čigar premoženje je bilo sicer pred časom prav tako tarča načrtovanih napadov. »Tako hudih izkušenj na srečo nimam,« pretirane podobnosti med napadom na sodnico in preteklimi napadi na njegovo premoženje ne vidi mariborski župan. »Tega ne bi povezoval, saj pri meni ni šlo za napad name, ampak na nepremičnine v moji lasti. Je pa tudi tisto bilo nekaj, kar človek v Mariboru, univerzitetnem mestu, ne bi pričakoval. Pozivam organe pregona, da to raziščejo in dajo jasen znak, da se to ne sme delati,« poudarja mariborski župan.

»Najostreje obstojam tak napad, ki bi se lahko končal tragično. Ob tej priložnosti v prvi vrsti želim sodnici Ružič čim hitrejše okrevanje, od organov pregona pa pričakujem, da bodo čim prej našli storilca in naročnika, prav tako pa tudi motiv dejanja,« je poudaril.

»Mislim, da smo visoko razvita družba, ki si komunikacije na takšen način ne bi smeli dovoliti. To je alarmantna zadeva za celo državo,« je opozoril Arsenovič. Pa je Maribor še vedno varno mesto? »Mislim, da na splošno smo varni. Ampak tem ekscesnim dejanjem, ki se dogajajo in štrlijo iz povprečja, moramo reši ne in se skupaj boriti proti njim,« meni župan Maribora.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
amigo (nepreverjen)

Pozablja se nekaj zelo važnega. Ta sodnica je med redkimi, ki je obsodila tudi banksterje, ki so težko oropali vse prebivalce Slovenije. Tudi novinar Miro Petek je pisal o pranju denarja v banki, pa so ga skoraj ubili. Vemo, da v skoraj 20 letih napadalcev niso našli. Bojim se da tudi v tem primeru ne bo drugače. Nekaj gnilega je v državi Sloveniji.

Sendvić in šal (nepreverjen)

Iz Slovenje je ukradeno 40 milijard € za kar storilci niso dobili skupaj niti 20 let zapora, toliko o poštenosti vašega sojenja.

Nejc P. (nepreverjen)

Civilizacija stoji in pade na pravni državi in spoštovanju državnih ustanov. Zato nekonstruktivno in ideološko očrnjevanje sodstva, kot to dela ena politična opcija za lastne ideološke interese, zelo nevarno. Normalna kritika je dobra in vedno dobrodošla, ampak problemov ne moremo reševati z grožnjami in nasiljem. Nismo barbari.

Sodijo naj zlo… (nepreverjen)

NE ljudstvu

Za varnost pos… (nepreverjen)

Starejše novice