Slika je simbolična.
Po tem, ko se saga zaradi vedno višjih cen ogrevanja v Sloveniji še ne zaključuje, bi naj vlada že pripravljala energetske vavčerje za najranljivejše prebivalce. Prav tako pa bi naj bili olajšav deležni tudi vsi državljani. Kaj si torej lahko obetamo?

Ministrstvo za infrastrukturo, ki pripravlja zakonsko podlago za blažitev posledic naraščajočih cen energentov, naj bi po poročanju 24 ur predvidelo, da bi energetske vavčerje dobilo približno 150.000 ranljivih posameznikov.

Po poročanju naj bi bil po neuradnih, a zanesljivih informacijah energetski vavčer vreden 140 evrov, dobilo pa naj bi ga okoli 150.000 Slovencev iz socialno ranljivih skupin.

Predvideno je tudi znižanje nekaterih prispevkov na položnicah za električno energijo, na katere lahko vpliva ministrstvo.

Položnice za električno energijo naj bi bile tako nižje za približno 14 evrov in to naj bi po informacijah 24 ur veljalo za vse Slovence. A to naj bi bil le predlog ministrstva za infrastrukturo, ki mora še v roke vlade.

Povprečno gospodinjstvo bi lahko prihranilo okoli 15 evrov

Na drugi strani pa portal N1 poroča, da vlada predvideva znižanje prispevka za obnovljive vire in omrežnine za obračunsko moč na položnici za elektriko za vsa gospodinjstva.

Za povprečno gospodinjstvo naj bi to pomenilo na mesečnem računu okrog 15 evrov prihranka. Kako dolgo bi ukrep veljal, še ni znano.

Na ministrstvu za infrastrukturo so medtem na vprašanja STA glede pomoči zaradi naraščajočih cen energentov odgovorili, da je pravni okvir za blažitev energetske krize še v pripravi in bo v kratkem predstavljen javnosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice