Samo v maju so v Mariborski livarni Maribor imeli 70-odstotni upad prodaje. Tako bodo nivo proizvodnje, ki je vladal pred epidemijo koronavirusa, dosegli šele leta 2022.

Epidemija koronavirusa bo imela velike posledice ne samo za ljudi, ampak tudi za svetovno in slovensko gospodarstvo, kar že čuti Mariborska livarna Maribor.

»Za nas je epidemija pomenila 80-odstotni upad realizacije prodaje v aprilu in 70-odstotni upad v maju. Kar pa je najhuje predvsem v naši avtomobilski industriji, da smo še vedno v nevednosti, ne vemo, kaj se bo zgodilo v naslednjih mesecih, kdaj bodo prišla nova naročila,« pravi Ines Gaube, poslovna asistentka v Mariborski livarni Maribor.

Dodajajo, da skušajo sedaj pridobivati naročila, vendar v manjšem obsegu. Tako naj bi po predvidevanjih nivo proizvodnje, ki je vladal pred epidemijo koronavirusa, dosegli šele leta 2022.

Večja odpuščanja za zdaj niso predvidena

Trenutno Mariborska livarna Maribor zaposluje 430 ljudi, od razglasitve epidemije pa so na čakanje na delo poslali približno 250 delavcev dnevno.

»Za tiste, ki so bili na delovnem mestu, pa smo v našem podjetju poskrbeli tako, da smo uvedli vse potrebne ukrepe za varovanje zdravja naših zaposlenih,« pojasnjujejo.

Delavcem so tako priskrbeli zaščitna sredstva, in sicer zaščitne maske in sredstva za razkuževanje, poleg tega so poskrbeli za urejenost varnostnih razdalj med delavci. Prav tako so šli iz triizmenskega dela na enoizmenskega.

Primorani so bili odpustiti 32 ljudi, pri čemer so se posluževali mehkih metod, kar pomeni, da so upoštevali določene kriterije, med drugim prostovoljne odhode, predčasno upokojevanje proizvodnih delavcev, pri čemer pogodb o zaposlitvi, ki so se iztekle v marcu, aprilu, maju in juniju, niso podaljševali.

Večjih odpuščanj za zdaj ne predvidevajo. »Ob sprejetju tretjega paketa zakonodaje ob epidemiji koronavirusa razmišljamo tudi o uvedbi polovičnega delovnega časa,« dodajajo na Mariborski livarni Maribor.

Velik pomen slovenske avtomobilske industrije

Poleg tega dodajajo, da bi se država morala zavedati, da slovenska avtomobilska industrija z davki in prispevki letno v državni proračun prispeva več kot 400 milijonov evrov, kar v zadnjih petih letih pomeni okrog dve milijardi evrov.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Cudno,da so se sploh zivi.Ena ali dve prisilki..samo jamranje

Nadja66 (nepreverjen)

Mehke metode? Laž. Vem iz prve roke. Celo nosecnico so odpustili...seveda so jo morali takoj ponovno zaposliti

Default (nepreverjen)

Krasno se vec izgub delovnih mest v ze tako Ali tako obubozani podravski regiji

Nezaposlena (nepreverjen)

laž. Tudi delavce za nedolocen cas so odpustili. Tudi mamo z tremi majhnimi otroki

Starejše novice