Novopečeni predsednik stranke DeSUS je danes povedal, kaj so sklenili na sestanku vodstva stranke in poslanske skupine.

Slovenska javnost nestrpno pričakuje, kam bo stranko DeSUS popeljal Karl Erjavec po vrnitvi na predsedniški položaj, zato so bile ponovno vse oči uprte v današnji prvi sestanek Erjavca s poslansko skupino.

Ne bo še tretjič minister v Janševi vladi

Na sestanku so po besedah Erjavca obravnavali trenutno politično situacijo in položaj stranke DeSUS v aktualni vladi, Erjavec pa je napovedal, da v Janševi vladi sam ne misli sodelovati. 

»Kot predsednik stranke ne nameravam sodelovati v vladi Janeza Janše, to sem mu tudi povedal na pogovoru pred kongresom. Ne želim pa sodelovati v vladi, ker sem že to enkrat javno povedal leta 2018. Sem že dvakrat sodeloval v njegovih vladah in si ne želim še tretjič. Nisem prišel nazaj v politiko, da bi bil ponovno minister ali karkoli, ampak zato, ker si želim da bi bila stranka še naprej parlamentarna,« je pojasnil nov predsednik upokojencev.

Kot vemo, je ena od zahtev premierja Janše, da vsi predsedniki koalicijskih strank sodelujejo v vladi. 

Kateri položaj bi sploh lahko zasedel? 

DeSUS ima sicer po razrezu koalicijske pogodbe dva resorja, zdravstveno ministrstvo vodi Tomaž Gantar, kmetijski resor pa Jože Podgoršek, poleg tega naj bi tudi vodenje urada za demografijo pripadalo stranki Desus. Za slednjega sicer velja, da naj bi ga vodil direktor in ne minister.

Morebiten položaj Erjavca v Janševi vladi bi se tako našel samo v primeru, če bi spremenili ustanovni akt urada za demografijo, da bi ga vodil minister, ali da bi prevzel enega od resorjev, ki že pripadajo v kvoto stranke DeSUS.

Prvak stranke DeSUS je še povedal, da imajo dva ministra, ki delata odgovorno in ne vidi razloga, da bi še sam sodeloval v vladi, a da pričakuje povabilo na koalicijske sestanke. Po današnjem sestanku je sicer napovedal nadaljevanje pogovorov, »glede na aktualne politične razmere, ker bo očitno treba sprejeti tudi določene odločitve«.

V kratkem bo tako sklical izvršni odbor stranke, pred tem pa se bodo še enkrat sestali s poslansko skupino. Erjavec meni, da pri izpolnjevanju koalicijske pogodbe v stranki ne vidijo težav, izpostavil pa je problematične zadeve, ki da ne sodijo v koalicijsko pogodbo in pri tem kot primer navedel dogajanje okoli Slovenske tiskovne agencije. 

Janša mu je čestital preko SMSa

Dotaknil se je tudi epidemiološke situacije, ki da je zelo resna, saj so številke zaskrbljujoče. "Naš minister se izjemno trudi, da bi pomagal reševati situacijo. Vemo, da očitno delamo nekaj narobe, da se številke ne znižuje," je ocenil in dodal, da glede strokovne plati sicer ni pristojen za ocenjevanje te tematike.

Jutri ga čaka še sestanek s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom, ni pa napovedal sestanka s premierjem Janšo, ki mu je sicer za izvolitev na čelo stranke DeSUS čestital preko SMS sporočila. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Bhavo Bhavo tako je phav jebi jansu Hjavec

TABORČAN (nepreverjen)

NITI PISAT NE ZNAŠ TROL

In reply to by Default (nepreverjen)

Starejše novice