Bo Evropska unija dosegla dogovor s Turčijo, da še naprej "zadržuje" migrante ali bo mimo Maribora znova tekla reka beguncev?

Ali jeseni prihaja še večji begunski val kot lani, je vprašanje, ki si ga številni zastavljajo vse glasneje. Države okoli nas so že pripravljene na morebiten prihod novega vala migrantov, kot smo mu bili priča lansko jesen, ko je skozi Slovenijo potovalo več kot 400.000 beguncev in migrantov. 

Kaj se bo zgodilo, če do 1. oktobra ne bo dogovora?

Odgovor leži v rokah Evropske unije in Turčije. Slednja že grozi, da ne bo več Evropi prijazno zadrževala tri milijone sirskih beguncev, če Unija ne sprosti strogih vizumskih omejitev za zaposlovanje in potovanja Turkov. Skrajni rok za dogovor je 1. oktober. Slovenija je pripravljena na morebitni nov prihod večjega števila migrantov, te dni zatrjujejo politični akterji. Med njimi tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki pa zagotavlja, da ni nevarnosti za drugi migracijski tok:

"V tem trenutku ni za pričakovati, da bi nas lahko presenetil drugi migracijski val na zahodni balkanski poti." 

Nestabilnost Turčije pomeni širšo nestabilnost

"Želimo, da ostane Turčija zavezana evropski poti, da ostane stabilna, ker nestabilnost v Turčiji bi lahko povzročila širšo nestabilnost tudi v soseščini," obenem priznava Erjavec. Države na zahodni balkanski poti so zato v pripravljenosti. Avstrija postavlja begunska taborišča ob slovenski meji, Hrvaška pošilja dodatne policiste na mejo s Srbijo, Bolgari gradijo zid, Slovenija pa ima spisano ostro zakonodajo, ki bo močno zapletla možnost azila in državo pravno pokrila pri vračanju beguncev.

Za vsak primer država vzdržuje še begunske centre v Dobova, Lendava, Vrhniki in v neposredni bližini Maribora - Šentilju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice