Foto: Bobo
Splošno sodišče Evropske unije je danes v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran lahko navedeno na etiketi hrvaških vin.

Slovenija je v tožbi izpodbijala uredbo, ki jo je Evropska komisija sprejela leta 2017 z retroaktivnim učinkom od datuma pristopa Hrvaške k Evropski uniji.

Navedena uredba poleg tega dovoljuje Hrvaški, da je ime »teran« lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi vin, proizvedenih na Hrvaškem, vendar samo za označbo porekla »Hrvatska Istra« in pod pogojem, da sta »Hrvatska Istra« in »teran« v istem vidnem polju ter da je ime »teran« napisano z manjšimi črkami kot »Hrvatska Istra«. 

Slovenija je sicer teran v Evropski uniji zavarovala leta 2006 kot vino z zaščiteno označbo porekla, ki se tradicionalno prideluje iz grozdja vinske trte refošk v vinorodnem okolišu Kras, spor glede terana pa je nastal spomladi 2013, ko je Slovenija s trgovskih polic umkanila hrvaška vina z oznako teran.

Teran je še zmeraj zaščiten, a označba tudi na Hrvaškem

Državi dogovora nista uspeli doseči, zato je Evropska komisija sprejela uredbo, zaradi katere je Slovenija  nato 15. septembra 2017 vložila tožbo na Splošno sodišče Evropske unije z argumenti, da je izjema pri uporabi označbe teran nezakonita, zavajajoča za potrošnike in povzroča škodo slovenskim vinarjem.

Današnja odločitev sodišča na zaščiteno označbo porekla sicer ne bo vplivala, a bo ime teran lahko še zmeraj navedeno na etiketi hrvaških vin. 

Foto: BOBO

Politični odzivi: zaušnica Židanu

Glavni akter zgodbe okoli Terana, takratni kmetijski minister Dejan Židan, je sicer že pred dnevi komentiral morebitno odločitev sodišča v škodo Slovenije, na komentar se je pa takrat odzval tudi slovenski premier Janez Janša.

Današnjo uradno odločitev pa je komentiral tudi evropski poslanec Franc Bogovič, ki je dejal, da je sodba »politična zaušnica Dejanu Židanu in njegovi ekipi, ki je nediplomatsko zavračala pogovore s hrvaško stranjo in predstavniki Evropske komisije na temo terana«.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dragan Krstić (nepreverjen)

Za povprečnega Slovenca je to prerekanje glede terana brezpredmetno ker si težko privošči buteljko kvalitetnega terana iz trgovine za cc 6.-€. Da bi se ga pa privoščil v restavraciji pa bi zanj odštel preko 30.-€˘. Sicer pa me zanima če Slovenske firme sploh izvažajo teran. Če ga ne, v kar zelo verjamem je prerekanje s Hrvaško sploh brezvezno. Sicer pa, če bom v trgovinah dobil hrvaški teran z nižjo ceno kot je slovenski bom zagotovo kupil hrvaškega. A tega se vinarji najbolj bojijo?

pri mej dus (nepreverjen)

Sedaj dajmo zascititi slovenske zgance, da ne bodo smeli hrvati polente pripravljat.

Dragan Krstić (nepreverjen)

Pa ajmoht, fauš župo in primorsko mineštro bi tudi lahko zaščitili da jih ne vzamejo hrvati.

In reply to by pri mej dus (nepreverjen)

JBT (nepreverjen)

Jansa ,Židan,Bogovič.....in ostali politikanti so krivci ,da je Slovenija v EU konjušnica Avstroogerske koalicije .

Starejše novice