V Listi Andreja Fištravca so pred četrtkovo sejo mestnega sveta predstavili svoje amandmaje, s katerimi pogojujejo podporo proračunoma za leto 2019 in 2020. Več sredstev želijo predvsem za popravilo cest.

V četrtek bodo mestni svetniki v drugem branju obravnavali predloga proračuna za leto 2019 in 2020. Pred tem so v svetniški skupini Liste Andreja Fištravca razkrili, katere tri amandmaje bodo predlagali in da bodo ob sprejetju njihovih amandmajev podprli oba proračuna.

V listi prejšnjega župana Fištravca, ki ima v mestnem svetu tri svetnike, so poudarili, da bodo proračuna za leto 2019 in 2020 v drugem branju podprli, a pod pogojem, da bodo podprti tudi trije njihovi amandmaji. O predlaganih amandmajih Saša Pelko pravi, da niso noben nadstandard, ampak le tisto, kar mesto potrebuje.

30 tisočakov več za kulturo

Prvi izmed amandmajev predvideva dvig proračunskih sredstev na področju kulture za 30 tisoč evrov v letu 2019 in 14 tisočakov za leto 2020. 

V letošnjem letu 8.850 evrov več za prireditev zborovsko prireditev Naša pesem, ki se bo odvijala ta vikend v Mariboru in bo v mesto ob Dravi gostila pevske zbore iz vseh kontinentov. Za dobra dva tisočaka želijo dvigniti vrednost postavke sofinanciranja programov kulturnih društev, za 20.000 evrov pa še interventna sredstva za sofinanciranje nujnih kulturnih projektov, katera bi namenili SNG Maribor ob 100-letnici delovanja. V Fištravčevi listi predlagajo, da bi sredstva za prvi amandma našli v postavki za upravljanje s kapitalskimi naložbami in materialnih stroških.

Dodatne zaposlitve za pomoč na domu in 50 tisočakov za Ljudski vrt

V drugem amandmaju svetniki Liste Andreja Fištravca predlagajo v letu 2019 20.000 evrov več za Center za pomoč na domu, kar bi omogočilo eno dodatno zaposlitev in 40 tisočakov več v letu 2020, kar bi prineslo še dve dodatni zaposlitvi.

Ob tem bi v letošnjem letu dodali 50.000 evrov v proračunsko postavko Športni objekti, kar bi bilo namenjeno za projekt zahodne tribune Ljudskega dela. S temi sredstvi naj bi bilo možno s pripravljalnimi deli začeti že v letošnjem letu, je izpostavil Pelko. Sredstva za drugi amandma so našli v postavki za skupne materialne stroške, ki bi jih znižali za 70 tisočakov.

Za popravilo cest v dveh letih dodatnih 980 tisoč evrov

Tretji amandma se nanaša na preplastitev cest. »V prejšnjem proračunu je bilo namenjenih dobrih 1,3 milijona evrov, v sedanjem in naslednjem proračunu pa 800 tisoč evrov,« je poudaril svetnik Miha Recek, ki je dodal, da so v prejšnjem mandatu naredili študijo o stanju cest v mariborski občini.

Iz predlaganih 800 tisoč evrov za preplastitev cest želijo v svetniški skupini Liste Andreja Fištravca to postavko dvigniti za 490 tisoč evrov na 1.290.000 evrov.

»S tem denarjem bi skozi mandat približno lahko pokrpali ceste, da kvaliteta cest ne bi začela padati. S tem denarjem bi pokrpali vse ceste in prišli na normalno raven kvalitete cest v Mariboru,« poudarja. Enako število predlagajo tudi v proračun 2020.

»Ne gre za zneske, da bi zaradi njih padel proračun. Da se najti skupni jezik in mislim, da bi lahko v korist proračunskih porabnikov ta proračuna sprejeli tudi s konsenzom opozicije,« še dodaja Pelko.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

He,He Fištravčevi svetniki ..hihihi.....polit komisar Fištra ali "marxistični raziskovalec naj bi imel svojo skupino ? Ne me basat .

Sirotka (nepreverjen)

To so tile, ko so iz mesta skoraj vas naredili.

Starejše novice