Fištravec: Tudi država je naj kontrolirana ali izpolnjuje zakonske obveze

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Fištravec: Tudi država je naj kontrolirana ali izpolnjuje zakonske obveze

Odziv mariborske občine o porevizijskem poročilu Računskega sodišča, ki je ocenilo, da so popravljalni ukrepi MO Maribor za odpravo nepravilnosti, zadovoljivi. Računskemu sodišču predlagajo, naj kontrolira tudi prihodkovno stran, torej ali država izpolnjuje svoje zakonske obveze.

Fištravec: Tudi država je naj kontrolirana ali izpolnjuje zakonske obveze
  • Fištravec: Tudi država je naj kontrolirana ali izpolnjuje zakonske obveze Fištravec: Tudi država je naj kontrolirana ali izpolnjuje zakonske obveze

Kot smo že včeraj poročali, so na Mestni občini Maribor prejeli porevizijisko poročilo Računskega sodišča o pravilnosti dela poslovanja Mestne občine Maribor za leto 2014. To se nanaša na popravljalne ukrepe Mestne občine Maribor, za katere je računsko sodišče ocenilo, da so zadovoljivi.

Danes so se na prejeto poročilo odzvali tudi iz občine.

"Mestna uprava MO Maribor je odlično opravila svoje delo, da je kvalitetno in verodostojno pripravila popravljalne ukrepe," je povedal mariborski župan dr. Andrej Fištravec. 

Občina s predlogi

Mariborska občina pa je v popravljalnem dokumentu izpostavila potrebo, da se na ravni zakonodajalca uredi model možnosti sprejemanja in-house naročil. Občinarji so namreč prepričani, da bi jasen zakonski okvir na tem področju olajšal delo vseh, ki se z javnim naročanjem oziroma ugotavljanjem pravilnosti le-teh ukvarjajo. S tem bi se preprečile tudi morebitne anomalije, ki jih zakon v tej obliki dopušča.

Računsko sodišče naj kontrolira tudi državo

Na občini pa bi si želeli, da bi Računsko sodišče pri revizijah občin preverjalo tudi zakonitost in pravilnost ne samo odhodkovne strani temveč tudi prihodkovne. Zlasti financiranje zakonsko obveznih nalog, ki jih lokalnim skupnostim nalaga država.

"Računsko sodišče naj kontrolira državo, če sploh izvršuje svoje zakonske obveze. Kot vemo, je država vsaj za 40 odstotkov znižala financiranje občin, zaradi česar smo občine v zelo težkem položaju," je izpostavil župan MO Maribor.

Kot pojasnjujejo na občini na ta način ne bi bilo nobenega dvoma, koliko stane posamezno lokalno skupnost izvajanje zakonsko določenih nalog in koliko bi za to ta lokalna skupnost morala prejeti sredstev iz namenskega vira.

Tako bi prišli do jasne slike

Opozarjajo še, da Računsko sodišče preverja tudi racionalnost in ekonomičnost porabe teh sredstev ne samo zakonitost. S tem bi bil oblikovan sistem kontrole tako porabe, kot tudi prihodkov lokalnih skupnosti. "Prišli bi do jasne slike o primerni porabi posamezne lokalne skupnosti, ki bi bila natančno izračunana, s preverjeno ekonomičnostjo, racionalnostjo in posledično jasno določnimi potrebnimi namenskimi prihodki in to potrjenimi s strani najvišjega neodvisnega revizorskega organa v državi," še pravijo na MO Maribor.

Jaka Maučec
torek, 10 Januar, 2017 - 17:17 Osveženo: 10. Januar 2017 - 17:17

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.