Predor Pekel se bo križal s hitro cesto skozi Maribor, a tega vozniki sploh ne bomo opazili, saj bo križanje izvennivojsko. Monitoring je namenjen spremljanju morebitnih pomikov v času gradnje predora.
Trenutno se izkopna dela za gradnjo predora Pekel na odseku železniške proge Maribor-Šentilj izvajajo samo iz severne strani. A te dni se bodo pričela dela tudi na južni strani predora.

Tisti, ki se te dni vozite po hitri cesti skozi Maribor, predvsem na odseku v smeri pesniškega rondoja, ste verjetno že opazili večje število količkov.

Zakaj so tam? To odgovarja Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo.

Bo gradnja predora Pekel vplivala na hitro cesto skozi Maribor?

V okviru projekta nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj je v teku gradnja novega predora Pekel, ki poteka v neposredni bližini hitre ceste Maribor–Pesnica. 

Na južni strani predora je trenutno vse pripravljeno za začetek izkopa, ki je predviden v sredini oktobra.

Količki, ki jih te dni opažamo na desni brežini hitre ceste v smeri proti Pesnici, so namenjeni spremljavi morebitnih pomikov v času gradnje predora, pojasnjujejo na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo.

Gre torej za geodetski monitoring hribine - nadkritja nad predorom, ki bo tekel pod hitro cesto skozi Maribor.

Gradnja 1530 metrov dolgega novega predora Pekel se je začela v septembru 2020 in bo zaključena predvidoma v prvi polovici leta 2023. Trenutno je izkopana približno tretjina predora.

Gre za geodetski monitoring nadkritja nad predorom. Prav tu se bo tunel 'sekal' s hitro cesto.

Izkopana že tretjina predora Pekel

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je sicer že 1. oktobra sporočila, da je pri gradnji 1530 metrov dolgega predora Pekel izvajalec dosegel 500 metrov izkopa kalote predora.

Izvajalec del, to sta podjetji Kolektor Koling in Kolektor CPG, mora izkopati še 1030 metrov. 

Trenutno se izkopna dela izvajajo samo iz severne strani predora. Za izkop predora se uporablja predorski bager, ki dnevno izkoplje približno 3,10 metra predora

Izkop predora poteka v treh korakih: kalota, stopnica in talni obok iz brizganega betona. Dnevno se izvedejo dva do trije koraki.

Predor Pekel (foto: Aleksander Truppel, Direkcija za infrastrukturo Republike Slovenije).
Izkopana je že tretjina predora Pekel (foto: Aleksander Truppel, Direkcija za infrastrukturo Republike Slovenije).

Novi predor zaradi pomanjkljive varnosti starega

Po Počehovskem predoru je promet stekel leta 1848. Gradnja predora je bila takrat velik zalogaj, saj je geološka sestava hribine takratni tehniki predstavljala skoraj nepremagljive ovire.

V predoru je položen samo en tir, čeprav je bil predor zgrajen za dvotirno progo, hkrati pa ne dovoljuje hitrosti večje od 70 kilometrov na uro.

Zaradi te omejitve hitrosti in ostalih predvidenih del, ki bi jih bilo treba izvesti za doseganje veljavnih varnostnih standardov, je bila sprejeta odločitev o gradnji novega predora. 

Na starem nasipu in viaduktu bo kolesarska povezava

V teku je tudi gradnja 896 metrov dolgega železniškega viadukta, ki bo po izgradnji postal najdaljši železniški viadukt v Sloveniji. Viadukt bo potekal vzhodno od obstoječega železniškega viadukta, na južni strani bo navezan na novi predor Pekel, na severni strani pa na obstoječo železniško progo pred železniško postajo Pesnica.

Obstoječo infrastrukturo bodo uporabili za drugi trajnostni način mobilnosti, in sicer bo po starem nasipu stekla nova kolesarsko povezava.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je že jeseni pričela z deli na 3,7 kilometra dolgem odseku železniške proge Počehova - Pesnica, ki je najzahtevnejši odseka v prenovi železniške proge Maribor - Šentilj. 

Celoten projekt, ki je vreden 100,96 milijona evrov, zajema tudi gradnjo predora Pekel v dolžini 1530 metrov vključno z reševalnim rovom, gradnjo 896 metrov dolgega viadukta Pesnica in gradnjo podvoza Pesnica.

Gradnja se je začela aprila 2020, končana mora biti 30 mesecev od uvedbe del.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice