Lakirnico v Hočah, ki je prva tovarna kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta v Sloveniji, so danes tudi uradno odprli. A Magna rednega obratovalnega dovoljenja še ni prejela.

Slovesnosti v tovarni Magne Steyr v občini Hoče - Slivnica so se udeležili premier Marjan Šarec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, zunanji minister Miro Cerar, predsednik družbe Magna Europe in Magna Steyr Günther Apfalter ter direktor lakirnice Maribor - Hoče David Adam.

Pred uradno otvoritvijo so si povabljeni gostje ogledali notranjost lakirnice Magne, kjer je minister Počivalšek povedal, da je največje zagotovilo za naslednjih faz to, da je Magna že vložila vloge za vsa potrebna soglasja za širitev.

Na uradnem odprtju obrata je predsednik vlade Marjan Šarec, kot slavnostni govornik na slovesnosti, kanadsko-avstrijskemu avtomobilskemu gigantu v Sloveniji zaželel vse dobro: »Zagotovo je Slovenija dežela, ki je tudi naklonjena tujim investicijam in čeprav je vmes kdaj tudi kaj težav, se zadeve na koncu tudi izpeljejo.«

Lakirnico, v kateri sicer že od marca poteka poskusna proizvodnja, so slovesno odprli s simboličnim prižigom štirih žarnic, ki so zasvetile pod prsti Počivalška, Apfalterja, Šarca in Adama - ob prižigu zadnje se je na zemljevidu ostalim obratom kanadsko-avstrijskega avtomobilskega giganta po svetu simbolično pridružila še slovenska lakirnica.  

Magna za zdaj še vedno ostaja pri poskusni proizvodnji, čeprav so redni zagon sredi marca napovedali do konca maja. A rednega obratovalnega dovoljenja avtomobilski velikan še ni prejel, za uvedbo redne proizvodnje imajo časa leto dni.

»Še vedno smo v poskusni proizvodnji, kar se tiče dovoljenj. Potrebnih je nekaj mesecev, da pripravimo vse potrebne dokumente, da dobimo končno dovoljenje,« je dejal David Adam, direktor lakirnice Magna.

Magna Nukleus trenutno zaposluje 200 ljudi

Poskusna proizvodnja se je v obratu Magne v občini Hoče - Slivnica pričela v sredini marca. Že prvi dan poskusne proizvodnje je v krožni vožnji med Hočami in avstrijskim Gradcem vozilo šest tovornjakov. Takrat so napovedali, da naj bi na vrhuncu kapacitet med njihovima tovarnama krožilo 17 tovornjakov, ki jih poganja avtoplin.

Če je še ob zagonu poskusne proizvodnje vodja projekta David Adam glasno in ponosno napovedal, da želijo do konca maja priti do vrhunca proizvodnje, ko naj bi v eni izmeni polakirali 130 karoserij avtomobilov znamke Jaguar E-Pace X540, so zdaj pri Magni nekoliko obrnili ploščo. Konkretnih številk o trenutni proizvodnji niso razkrili.

S skoraj 150 milijonov evrov vredno prvo fazo naložbe naj bi Magna v skladu s pogodbo do leta 2022 zaposlila nekaj več kot 400 ljudi, v desetih letih pa naj bi ustvarila najmanj tisoč novih delovnih mest. Trenutno Magna Nukleus v Hočah zaposluje 200 ljudi.

Kam bo šel naprej razvoj Magne, bo precej odvisno tudi od stanja v avtomobilski industriji, ki je tudi zaradi elektrifikacije in razvoja avtonomnih vozil, v nepredvidljivi fazi.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Kje je seznam prejemnikov provizije?

Danvid (nepreverjen)

Hočam želim zelim veselo zastrupljanje' od zdaj naprej nikoli več isto ne bo.

Starejše novice