Idejni načrt za izgradnjo nove knjižnice na Rotovškem trgu je bil izdelan pred desetimi leti, a ni bil uresničen zaradi težav s pridobivanjem gradbenega dovoljenja in denarja za gradnjo. Takrat so projekt ocenjevali na okoli 22 milijonov evrov.

Župan Maribora Saša Arsenovič je te dni znova zavzel stališče, da bi mestna knjižnica morala ostati na Rotovškem trgu. Vodstvo Mestne občine Maribor se je včeraj sestalo s predstavniki sveta in vodstvom Mariborske knjižnice in z njimi uskladilo ideje za razrešitev desetletne sage ene izmed najpomembnejših kulturnih institucij v mestu.

Na to temo se je danes v Mariboru mudil tudi minister za kulturo Dejan Prešiček, ki je izrazil pripravljenost ministrstva za pomoč tudi pri črpanju evropskih sredstev za ta projekt.

»Zelo me veseli, da se je župan odločil za neko lokacijo, za neko investicijo, ki se mi zdi, vsaj po načrtih, ki sem jih gledal, zelo dober. Nekoliko bo projekt potrebno redefinirati, ker je že star, ministrstvo pa je že večkrat povedalo, da bo z vsemi resursi, ki jih imamo, pomagalo, da bo do tega projekta prišlo. O resursih govorim, seveda, o denarju, ki ga bo morala država za ta projekt zagotoviti. Upamo, da bo zakon o nujnih investicijah Republike Slovenije na področju kulture sprejet, ker bi to pomenilo, da bi se lahko sredstva črpala od leta 2020 do leta 2026 ravno za take projekte,« je po sestanku dejal minister za kulturo.

»Vsekakor se mi zdi, da je to projekt, ki ga Maribor potrebuje in kot država moramo pomagati, to je naša naloga. Verjamem, da bomo v tem duhu sodelovanja in iskanja rešitev, te rešitve tudi našli,« je še dejal Prešiček.

Prejšnje občinsko vodstvo je želelo knjižnico preseliti drugam, nazadnje v nedokončan stanovanjsko-poslovni kompleks Centrum na Trgu Leona Štuklja, saj je bilo prepričano, da bo takšna rešitev cenejša od obnove knjižničnih prostorov na Rotovškem trgu. A tudi s to idejo ni prišlo daleč.

Tako knjižnica še vedno životari v pretesnih in dotrajanih prostorih. »Stanje se iz tedna v teden slabša, okvare instalacij so vse pogostejše. Pogoji za delo so neznosni, za uporabnike pa prav tako,« iz meseca v mesec ponavlja direktorica Dragica Turjak.

Arsenovič: Novo gradbeno dovoljenje bi lahko pridobili do konca leta 

»Na zelo konstruktivnem in prijateljskem sestanku smo predstavili vse problematike iz področja kulture in mladine v mestu Maribor. Dogovorili smo se za nov sestanek, dali smo si nekaj nalog, ki jih mora vsak na svoji strani opraviti. Pričakujem pa, in tudi dogovorjeno je, podporo s strani ministra pri teh naših prizadevanjih na več projektih, eden ključnih pa je, seveda, knjižnica,« je po sestanku opozoril Arsenovič, a o konkretnem financiranju ni upal govoriti: 

»Upoštevati moramo vso zakonodajo in vsa pravila, ki veljajo v tej državi. Skušali bomo sestaviti finančno konstrukcijo, ki bo delno iz državnih, delno iz evropskih sredstev in tu kreativno iščemo vse možnosti, ki se nam ponujajo, da pridemo do tega cilja.«

Kot je dejal mariborski župan, je govoriti o vrednosti projekta še »nekoliko prehitro, a upamo, da ne bomo presegli 15 milijonov evrov«. Ob tem je opozoril, da ima vodstvo mariborske občine v mislih celovito rešitev za Rotovški trg, ki ima povezovalno funkcijo med Slomškovim in Glavnim trgom. 

Eno od pridobljenih gradbenih dovoljenj je že poteklo, Arsenovič pa upa, da bi novo lahko pridobili do konca leta.  

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl (nepreverjen)

Ne razumem zakaj traja tako dolgo, da pridobiš gradbeno dovoljenje, ki je tako in tako že bilo izdano. Srečno pri izvedbi projekta!

Starejše novice