Ob 7. uri je Civilna iniciativa Narava Slovenskih goric pred sortirnico odpadkov v Lenartu, kjer je že dvakrat zagorelo, pripravila shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice.

Približno 30 do 40 udeležencev shoda, katerega se je udeležil tudi župan občine Lenart Janez Kramberger, opozarja, da sortirnica odpadkov ogroža zdravje okoliških prebivalcev in onesnažuje naravo. Zvrstilo se je več govornikov, ki so opozorili na škodljivost obrata.

»Posledice gostega črnega dima se bodo pokazale dolgoročno. Vsi smo ga vdihovali, z dežjem pa se bodo sprostili nad zemljo, pridelke, podtalnico in v končni fazi ponovno končali v naših telesih,« so opozorili na zadnja požara, ob tem pa spomnili na neprečiščene tekočine, ki so se iz deponiranih odpadkov vsakodnevno iztekali v bližnji potok Velka.

»Nenevarni odpadki so postali nevarni,« izpostavljajo na shodu in opozarjajo tudi na smrad, ki se predvsem v poletnih mesecih širi nad bližnjo okolico.

Ogorčeni domačini: »Te svinjarije ne rabimo tukaj!«

Pri domačinih je sodu dno izbil že drugi požar v manj kot tednu dni. »Želimo, da se ta lokacija absolutno spremeni. To ne spada v ta predel, saj so tu tudi obrati s prehrambeno ponudbi. Te svinjarije ne rabimo tukaj!« je ogorčena Kristina Travnekar. Protestniki so pred vhodom v podjetje postavili napis »Dovoljeno za selitveni servis«.

V četrtek izredna seja

Obrat naj bi si ogledala tudi okoljska inšpekcija, ki je po prvem pregledu po prvem požaru odredila, da se dve od treh naprav ustavita. Protestniki zahtevajo, da država na prvo mesto postavi zdravje ljudi in varno okolje ter temeljito preveri okoljevarstveno dovoljenje. Do takrat pa zahtevajo, da pristojne službe obrat povsem zaprejo.

V četrtek bo v Lenartu tudi izredna seja občinskega sveta, ki jo je zaradi domnevne slabe požarne varnosti v podjetju sklical župan Kramberger.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Kaj nam ponujajo Eko kmetije iz Lenarta in okolice ? Ali se to prodaja tudi na eko tržnici na Glavnem trgu ?

Eko terorizem (nepreverjen)

Slovenija je postala smetišče , kjer posamezniki služijo na račun nedelovanje okoljske zakonodaje in posledično pravne države .

Kritik (nepreverjen)

Kje so sedaj civilne iniciative iz Zaloga ,Vrhnike ,Miklavža ..........zakaj ne stopijo skupaj in pred parlamentom protestirati do dosege ciljev za ČISTO SLOVENIJO ! I FEEL SLOVENIA

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Zakaj, odgovor je zelo enostaven, se jim ne izplača !

In reply to by Kritik (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Zdaj pa imamo eko pridelke ja...Bravo

Starejše novice