Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je dopoldne sestal z vodstvom občine Šentilj ter s predstavniki civilne zaščite in podjetja Kogal, nato si je ogledal zloglasno kompostarno Ceršak.

V Ceršaku se domačini že petnajst let borijo proti tamkajšnji kompostarni. Zaradi smradu, muh in tovornega prometa naj bi bilo življenje v bližini kompostarne takorekoč neznosno. 

Okoljski minister Simon Zajc je najprej v Šentilju sestankoval z vodstvom občine, civilne iniciative in kompostarne, a za zaprtimi vrati. Nato pa mu je lastnik Karli Udovičič podrobno razkazal kompostarno, kjer je bil kompost tokrat pokrit s folijo.

Ogledala sta si tudi ventilatorje, ki naj bi preprečevali smrad in obhodila celoten objekt, ki stoji tik ob reki Muri. Ministrov pogled ni razkrival, da bi ga kompostarna prepričala, a v izjavi nato ni bil preveč oster.

Ministrov pogled ni razkrival, da bi ga kompostarna prepričala.

Domačine moti predvsem smrad, pa tudi tovorni promet, ki se vali mimo njihovih hiš. Kompostarna Ceršak je največja v Sloveniji in letno predela 36.000 ton bioloških odpadkov, kar je tretjina vseh zmogljivosti v Sloveniji. V civilni iniciativi so odločeni, da negativnih vplivov ne bodo več prenašali.

Lastnik kompostarne že vrsto let trdi, da očitki o negativnih vplivih nimajo dokazov. Zanikal je tudi, da bi bilo zaradi bioloških odpadkov tu neznosno veliko število muh.

Lastnik in domačini tako brez rešitve ostajajo vsak na svojem bregu. Po mnenju civilne iniciative tudi zaradi pristojnih organov, ki v zadnjih petnajstih letih niso upoštevali njihovih pripomb.

»Točno na današnji dan pred petnajstimi leti smo na zboru krajanov rekli 'ne' kompostarni. Po petnajstih letih tega trpljenja in te svinjarije smo še vedno tu, kjer smo,« je razočarano dodala Marija Janžek iz Civilne iniciative proti kompostarni.

Okoljsko ministrstvo je konec aprila pričelo s preverjanjem okoljevarstvenega dovoljenja za kompostarno. »Če ne bodo mogli zadostiti zahtevam iz okoljevarstvenega dovoljenja in zahtevam zakonodaje - imeli bodo čas, da se prilagodijo v tistih delih, kjer tega ne izpolnjujejo - potem pač take dejavnosti več ne bodo mogli opravljati,« je še pristavil minister.

Poročilo inšpekcije o zakonitosti okoljevarstvenega dovoljenja naj bi bilo na ministrovi mizi v začetku avgusta.

»Takšne objekte, kot je ta, potrebujemo, ampak morajo delovati v skladu z zakonodajo, če ne, pač ne bodo delovali,« je dejal. Civilni iniciativi proti kompostarni ni povedal ni konkretnega o zaprtju, ki ga zahteva tudi občina.

Inšpekcijske službe resda preučujejo okoljevarstveno dovoljenje, a po mnenju domačinov so prav pristojne službe krive za to, da se negativni vplivi kompostarne na okolico v desetletju in pol niso omilili. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice