V okolici Maribora je v teku gradnja največjega železniškega viadukta v Sloveniji (foto: Jaka Arbutina).
Tik ob Mariboru je v teku gradnja 896 metrov dolgega železniškega viadukta, ki bo po izgradnji postal najdaljši železniški viadukt v Sloveniji. Po novem viaduktu bo promet stekel predvidoma februarja 2023.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je že jeseni pričela z deli na 3,7 kilometra dolgem odseku železniške proge Počehova–Pesnica.

Celotni projekt zajema gradnjo predora Pekel v dolžini 1530 metrov vključno z reševalnim rovom, gradnjo 896 metrov dolgega viadukta Pesnica in gradnjo podvoza Pesnica.

Gre za zahtevnejši infrastrukturni projekt in prvo tovrstno gradnjo po osamosvojitvi (foto: Jaka Arbutina).

Nov železniški viadukt zaradi težav starega s stabilnostjo

Železniška proga na odseku med Pesnico in Počehovo trenutno poteka po nasipu oziroma viaduktu iz leta 1846. Opečnati viadukt je bil kar 649 metrov dolg in 21 metrov visok. Stal je na 66 stebrih, ki so temeljili na hrastovih pilotih. Za gradnjo naj bi porabili več kot 2,8 milijona opek.

Do leta 1908 je bil zaradi slabe kvalitete opečnatega materiala ves viadukt zasipan.

Ker ima obstoječi nasip težave s stabilnostjo, je bila sprejeta odločitev o gradnji novega viadukta, ki bo zagotavljal ustrezno nosilnost. 

Železniški promet bo po novem viaduktu stekel v začetku leta 2023

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je z gradnjo 896 metrov dolgega novega viadukta Pesnica pričela v mesecu oktobru preteklega leta, vsa dela bodo zaključena predvidoma v prvi polovici leta 2023.

»Viadukt bo prečkal Pesniško dolino na višini 15 metrov nad tlemi in bo speljan čez avtocesto A1 Šentilj–Maribor, regionalno cesto R2-449 Pesnica–Lenart, reko Pesnica, potok Cirknica ter lokalno cesto,« so za Mariborinfo pojasnili na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo.

Viadukt bo potekal vzhodno od obstoječega železniškega viadukta, na južni strani bo navezan na novi predor Pekel, na severni strani pa na obstoječo železniško progo pred železniško postajo Pesnica. 

Z deli so pričeli oktobra lansko leto, trenutno so v fazi globokega temeljenja (foto: Jaka Arbutina).

Trenutno v teku globoko temeljenje in gradnja stebrov

»Viadukt bo postavljen na okrogle, armirane betonske stebre premera 1,60 metra in ovalne premera 1,60/2,40 metra. Zgornja konstrukcija viadukta bo iz armiranega prednapetega betona, s širino plošče 13,36 metra, ki omogoča namestitev dveh tirov,« pojasnjujejo na direkciji.

Za zmanjšanje emisij hrupa bo na obeh straneh viadukta postavljena transparentna protihrupna ograja, ki bo v višino merila 1,5 metra.

Železniški promet bo po viaduktu predvidoma stekel februarja 2023 (foto: Jaka Arbutina).

Trenutno je v izvedbi globoko temeljenje ter gradnja stebrov, izvaja se priprava podpornega odra za izvedbo prekladne konstrukcije.

Po dokončanju konstrukcije objekta, ki bo predvidoma zaključena v naslednjem letu, sledi namestitev tira, izvedba vozne mreže ter signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav.

Po končani gradnji bo viadukt Pesnica najdaljši železniški viadukt v Sloveniji.

Na Pomgradu so za Mariborinfo razložili, da gre pri gradnji viadukta za zahtevnejši infrastrukturni projekt in prvo tovrstno gradnjo železniškega viadukta po osamosvojitvi.

Pogodbena vrednost del, ki zajema gradnjo odseka Počehova–Pesnica, gradnjo viadukta Pesnica in predora Pekel znaša 101 milijon evrov.

Pogodbena vrednost gradbenih del v okviru gradnje viadukta Pesnica znaša 14,8 milijona evrov. Investicija je sofinancirana z evropskimi sredstvi iz Kohezijskega sklada. 

Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
proti gradnji (nepreverjen)

espreso..rs/vesti/hronika/769695/prve-slike-sa-lica-mesta-brat-investitora-sedi-na-vrhu-zgrade-sa-kapuljacom-na-glavi-situacija-napeta-foto

Starejše novice