Danes v Ormožu poteka srečanje slovenskega minsitra za notranje zadeve Aleša Hojsa s hrvaškim ministrom za notranje zadeve in podpredsednikom hrvaške vlad Davorjem Božinovićem.

Srečanje ministrov Aleša Hojsa in Davorja Božinovića je namenjeno pogovorom glede pandemije covid-19, meddržavnih odnosov in nelegalnih migracij. Beseda naj bi tekla tudi o podrobnostih prehajanja turistov preko slovensko-hrvaške državne meje.

Ministra sta se ob 9.30 srečala na prenovljenem mednarodnem mejnem prehodu Ormož, nato pa pogovore nadaljevala v Gradu Ormož.

Po koncu srečanja bosta pred ormoško grajsko pristavo podala izjavo za javnost.

Hrvaški notranji minister bo slovenskemu predstavil posebno aplikacijo

Po poročanju STA je hrvaški minister za turizem Gari Cappelli v petek napovedal, da bo Božinović slovenskemu kolegu danes v Ormožu predstavil aplikacijo, ki so jo pripravili za pospešitev turističnega čezmejnega prometa na Hrvaškem.

Turisti se bodo lahko z aplikacijo vnaprej prijavili z vsemi podatki o tem, kam gredo in kje bodo nameščeni. Na ta način želijo tudi skrajšati čakalne dobe ob vstopu v državo.

Migrantski val pojenja

S slovenskega notranjega ministrstva so sporočili, da bosta ministra govorila tudi o nezakonitih migracijah. Evropska agencija za zunanje meje Frontex je ta teden sporočila, da so na balkanski migrantski poti aprila zabeležili manj kot sto nezakonitih prehodov meje, kar je 94 odstotkov manj kot marca.

Na vseh glavnih migrantskih poteh proti EU so zabeležili okoli 900 nezakonitih prehodov, kar je najmanj, odkar je Frontex začel zbirati te podatke leta 2009. Europol medtem opozarja na možnost okrepitve tihotapljenja migrantov v Evropi ob sproščanju ukrepov zaradi koronavirusa.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Uj in fuj na obisku (nepreverjen)

Srečanje predstavnikov ustaških in domobranskih perdstavnikov z znanim dupleškim prevajalcem ! Berite kanglerizme .

Starejše novice