Madžarska bančna skupina OTP je v decembru uradno postala lastnica SKB banke, ki je sedaj odeta v nove barve in nov logotip.

OTP banka je od francoske Skupine Societe Generale kupila 99,73 odstotni delež SKB banke in 100 odstotni delež družb SKB Leasing in SKB Leasing Select. S pristopom Slovenije je Skupina OTP, s sedežem na Madžarskem, kjer je tudi registrirana, trenutno prisotna v 12 državah regije: na Madžarskem, v Sloveniji, Bolgariji, Hrvaški, Srbiji, Romuniji, Rusiji, Ukrajini, na Slovaškem, v Črni gori, Albaniji in Moldaviji.

OTP med najbolj dobičkonosnimi bankami v regiji

Skupina OTP je začela s svojo dejavnostjo leta 1949, ko je bila OTP banka ustanovljena kot državna hranilnica in poslovna banka. OTP kratica pomeni Országos Takarék Pénztár (Nacionalna hranilnica), ki označuje izvorni namen ustanovitve banke.

Leta 1995 je bila izvedena privatizacija in trenutno je večina delnic banke v lasti zasebnih in institucionalnih vlagateljev. Gre za največjo komercialno banka na Madžarskem z 28 odstotnim tržnim deležem.

Dosedanja lastnica SKB banke Societe Generale preusmerja poslovanje iz držav jugovzhodne Evrope, OTP po drugi strani krepi navzočnost v tej regiji, banke v regiji pa je kupovala prav od Societe Generale.

V Pomurju na treh koncih, število zaposlenih povečujejo

SKB banka ima sicer v Sloveniji 54 poslovalnic, od tega tri v Mariboru in eno na Ptuju. Ob prevzemu je na mesto nove glavne izvršne direktorice bila imenovana Anita Stojčevska, Vojka Ravbar pa ostaja namestnica glavne izvršne direktorice.

Konec leta 2018 je imela Skupina SKB v Sloveniji 912 zaposlenih, po besedah Stojčevske pa bo prišlo še do povečanja, predvsem pri razvojnih kadrih.

Nova izvršna direktorica SKB Anita Stojčevka je ob spremembi lastništva dejala: »Sprememba lastništva ne bo vplivala na dosedanje poslovanje strank Skupine SKB. Ime banke bo ostalo SKB banka, njeni hčerinski družbi pa bosta še naprej delovali kot SKB Leasing in SKB Leasing Select. Skupina SKB spreminja svoj logotip in barvo, vendar nadaljuje z rednim poslovanjem in visoko kakovostjo storitev, skladno z dogovori in pod obstoječimi pogoji za stranke. Zaposleni v SKB banki se bomo še naprej trudili po najboljših močeh ugoditi strankam in uresničiti njihova pričakovanja, zdaj z močno podporo Skupine OTP.« 

Bodo lahko izpodrinili NLB?

V zadnjih letih je bila Skupina OTP finančno zelo uspešna in je stalno rasla, rast kreditnega portfelja je v letu 2018 dosegla 15 odstotkov, v prvih devetih mesecih leta 2019 pa 10 odstotkov in pri tem ustvarila okoli 930,5 milijona evrov čistega dobička.  

Na drugi strani je Skupina SKB v prvi polovici leta 2019 ustvarila 34,2 milijona evrov čistega dobička in pri posojilih obdržala 10-odstotni delež, pri depozitih pa je ta bil 8,6 odstotni.

OTP po nakupu SKB banke načrtuje nadaljnjo širitev na slovenskem trgu, njen prvi mož Csanyi Rasti je nedavno na novinarski konferenci dejal, da bi tržni delež banke lahko dosegel celo 30 odstotkov, poroča STA. Tržni delež SKB je bil v letu 2018 sicer osemodstoten, največji delež v državi pa je ohranila NLB, saj je ta dosegel skoraj 23 odstotkov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice