Foto: Bobo
Na Vošnjakovi ulici v Mariboru so se v dopoldanskem času zbrali podporniki vodje Štajerske varde Andreja Šiška.

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško ostaja v pridržanju, medtem pa so njegovi podporniki pripravili protestni shod na Vošnjakovi ulici v Mariboru pred tamkajšnjo policijsko postajo in pred mariborskim okrožnim sodiščem.

Po informacijah Mariborinfo se je zbralo okoli 20 njegovih podpornikov, ki mirno protestirajo, med njimi pa sta tudi starša pridržanega Šiška. Shoda se je udeležila tudi sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar.

»Osti Jarej. Za izpustitev gospoda Šiška se zberemo v soboto, devetega septembra, pred policijsko postajo na Vošnjakovi ulici v Mariboru,« so zapisali organizatorji Facebook dogodka z nazivom 'Protest za izpustitev Andreja Šiška'.

Šiško je bil sicer ponoči priveden pred preiskovalnega sodnika, ki mora zaslišanje opraviti najkasneje v 48 urah od privedbe. Kot smo predvidevali, bo vodja Štajerske varde zaslišan jutri popoldne.

Zanimanje za dogodek, ki naj bi potekal do 13. ure, organizira pa ga Štajerska varda, je sicer izrazila le peščica profilov na družbenem omrežju Facebook.

Na družbenih omrežjih pa kroži tudi spodnja objava, ki nagovarja podpornike Šiška k udeležbi protestnega shoda.

Vodja tožilstva: Gre za izjemno zahtevno zadevo

Prvi mož mariborskega tožilstva Darko Simonič je priznal, da je preiskava zoper to zadeva izjemno zahtevna. »Lahko rečemo, da je tak pojav tudi nas malo presenetil. Takega primera v Sloveniji še ni bilo in soočamo se z več težavami. Imamo več kaznivih dejanj in ko jih preučujemo vsepovsod najdemo kakšno težavo. Sodne prakse ni in zahtevno je tudi s perspektive dela policije, ki zbira obvestila z območja vse države. Teče tudi 48-urni rok in vsi smo pod časovnim pritiskom,« je priznal Simonič.

Ta meni, da je bilo postopanje policije ustrezno. Fotografije in posnetki, ki so se pojavili na družbenih omrežjih, namreč po njegovem mnenju ne morejo biti dovolj velik dokaz, da bi nekoga pridržali. Zato je razumljivo, da je policija potrebovala nekaj časa, da je zbrala konkretne razloge za preiskave.

»Že tako ali tako glede na specifiko kaznivega dejanja nikakor ni za delovati preuranjeno. Nič nismo zamudili,« opozarja vodja mariborskih tožilcev.

Šiško kasneje ovaden tudi veleizdaje?

Šiška so policisti v četrtek pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Kljub temu pa na to kaznivo dejanje tožilstvo ni vezano in lahko s kazensko ovadbo pred preiskovalnega sodnika privede tudi s katerim drugim kaznivim dejanjem.

Na tožilstvu so se v petek popoldne sestali s policijo in ocenili, da obstajajo utemeljeni razlogi za to, da se Šiška privede k preiskovalnemu sodniku in da ob utemeljenem sumu za ovadbo po 359. členu Kazenskega zakonika obstajajo tudi priporni razlogi.

Šiška bi med drugim lahko pozneje ovadili tudi veleizdaje po 348. členu Kazenskega zakonika, ki pravi: »Kdor s silo ali grožnjo, da bo uporabil silo, ogrozi obstoj Republike Slovenije ali tako poskuša spremeniti njeno ustavno ureditev ali strmoglaviti najvišje državne organe, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.«

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
če ne bodo mogli ... (nepreverjen)

s Vardo bodo ustanovili teroristično skupino

St. (nepreverjen)

Ce bi slisal Siska,kaj je vse povedal,se nebi tako ptimitivno pogovarjal. Zakaj je bila ustanovljena Stajerska varda? Kaj pomeni beseda varda?

In reply to by če ne bodo mogli ... (nepreverjen)

Starejše novice