Premier Robert Golob: Magnina investicija v Hočah za nas dobra lekcija.

Investicija kanadsko-avstrijske avtomobilske skupine Magna v lakirnico v Hočah po besedah premierja Roberta Goloba nikakor ni zgodba o uspehu.

»Ravno obratno«, je o Magninem umiku iz Hoč manj kot štiri leta po zagonu proizvodnje dejal danes v Državnem zboru. Investicija je po njegovem mnenju dobra lekcija, česa ne počnimo in čemu se izogibajmo.

Prihod Magne v Hoče sta leta 2016 napovedala takratni premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, vlada pa je sprejela celo poseben zakon, znan kot Lex Magna, ki je med drugim omogočal razlastitev lastnikov zemljišč.

Proizvodnja v hoški lakirnici je stekla leta 2019, marca letos pa so v Magni napovedali njeno zaprtje.

Na to je danes na začetku majske seje Goloba spomnil poslanec Levice Matej T. Vatovec. Vprašal ga je, ali država pripravlja kakšno skupno oceno škode, ki je nastala zaradi tega posla, ter ali namerava odgovorne poklicati k odgovornosti.

Golob je odgovoril, da pogovori z Magno glede odškodnine še potekajo. »Klavzule glede pogodbene kazni žal niso ravno v prid države, pač pa investitorja,« je dejal.

Na investicijo gleda kot na zelo dobro lekcijo. Avtomobilska industrija je za celo Evropo ena najpomembnejših industrij in podpora njenih projektov se mu zdi povsem normalna.

»Vendar način, kako je potekala investicija v Hočah, in način, kako mi podpiramo avtomobilsko industrijo, sta pa kot dan in noč,« je dodal.

Sam meni, da je treba podpirati takšne investicije, ki jih napove uveljavljen investitor, ki že ima v Sloveniji svoje tovarne, svoje zaposlene in svoje znanje ter želi dodatno razvijati obstoječe lokacije.

»Takrat ga moramo res podpreti, brez obotavljanja,« je poudaril.

»Ko pa pride k nam nekdo, ki v Sloveniji sploh še ni bil prisoten, ter si želi čim cene dobiti zemljo in infrastrukturo ter še državni denar, takrat je pa treba dejansko trikrat razmisliti in se najraje tudi zahvaliti,« je dejal.

Država mora vlagati v znanje in s tem pomagati industriji, da ohranja in povečuje svoje globalne deleže, predvsem pa ustvarja delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, je pozval.

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
orožnik (nepreverjen)

Leto in nekaj Golobove svobodne vladavine, pa še nisem zasledil kakšne zgodbe o uspehu, če obstaja, me demantirajte, z dokazi.

tina konjskoglava (nepreverjen)

hepan
Lahko je biti general po bitki

In reply to by orožnik (nepreverjen)

janban

Pernati Taubi spet pametuje. Njega še njegova brezposelna priležnica šola.

Fischer (nepreverjen)

Brezposelna in nešolana. Tiste dipl. je dobila samo s spodnjo farčafelo.

In reply to by janban

Pasalka (nepreverjen)

Ja,če ji pa paše. Tu je že ruski tank prek šel, pa ji nič nej bilo

In reply to by Fischer (nepreverjen)

jurist (nepreverjen)

Krivi so predvsem TEŠ6-SD mafijaši, ki so na vsak način hoteli urediti njihovi gradbeni firmi POMGRAD 155 mio vreden posel gradnje zgradbe Magne! Nakradeno, kot pri TEŠ6, si nato razdelijo glavni iz SD tolpe! Mafija gre preko trupel, Sović in ostali SD gagsterji so celo grozili okoljevarstvenikom, če bodo vlagali pritožbe!

Bojan 5 (nepreverjen)

Golob bo uničil slovenijo. Sedaj bomo dobili še tisto srbsko družino z ubijalskim otrokom v slovenijo

Ilori (nepreverjen)

Golob, velik del krivde je na vas, da se investicija sedaj seli na Madžarsko. Ne spet nekaj nakladat,... če nebi vi in podobni metali polen pod noge, bi danes v Hočah sestavljali avtomobile. Pa ne nakladat o prvovrstni zemlji, rastlinjakih, itd., gnojšnjico si polivajte po ljubljanski kotlini če želite

TakpačjE (nepreverjen)

Tisti, ki smo vsako leto ob tem času morali vdihovat zrak nasičen s herbicidi, insekticidi, gnojevko itd, vemo da je Magna pravi blagoslov. Vsi strupi, ki so jih kmetje nekontrolirano in v enormnih količinah spuščali v podtalnico so končali v pitni vodi. Iz ekološkega vidika je Magna skoraj da odrešitev....na vsak način pa velikoooo manj škodljiva kot nekoč tretiranje "prvovrstne" zemlje s škropivi. Ko bo ta vlada odšla se bo Magna vrnila.

In reply to by Ilori (nepreverjen)

pohorskisvizec

Golobček je zgodba o propadu,razpadu itd.Zgodba o uspehu,saj ne ve o čem govori.A mu manjka časovnica?Vatovec pa naj se vpr.,je bil poslanec!

SLO (nepreverjen)

Golob je povprečen politik a kaj ko je še zmeraj boljši od predhodnikov. Grobari Slovenije so bili pacijenti iz prejšnje 'vlade'. Počivalšek pa največji nesposoben debil, kateri je bil glavni akter pri podpisovanju pogodb z magno. Posledic pa ne bodo čutili.

Ni bila invest… (nepreverjen)

nesprejemljiva fiskalna manipulacija
nova24tv/slovenija/ekonomska-politika/l-anze-burger-ob-sprejetju-rekordnega-proracuna-vlada-izvaja-izrazito-pretirano-nevzdrzno-fiskalno-politiko

In reply to by SLO (nepreverjen)

Fischer (nepreverjen)

Golob, ne bluzi. Bodi tiho in se odstrani, ker Slo tone zaradi tvoje vlade.

viola (nepreverjen)

Od nekdaj imam raje perutnino kot svinjino.

persenovič (nepreverjen)

samo da vas ne čuje pujsa pepa

In reply to by viola (nepreverjen)

Reznica (nepreverjen)

Hmmm, najboljši so golobji jeziki

persenovič (nepreverjen)

pride sloboda na oblast
in tuji vlagatelji zaprejo fabriko

Nagnati moramo… (nepreverjen)

copitaliste ropaju kradeju javno blagajnu ma javne finansije propadaju
finance/9007999/Slovenski-dolg-je-nominalno-zrasel-zvisala-se-je-tudi-njegova-cena
finance/9005319/slovenski-dolg-se-je-v-desetih-letih-relativno-povecal-veliko-bolj-kot-italijanski

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice