Slika je simbolična.
Uvedba pogoja PCT za uporabnike storitev negativno vpliva tudi na gostince. Večini gostincev je promet upadel med 30 in 50 odstotki, 38 odstotkov pa jih razmišlja o odpuščanju zaposlenih, če jim na pomoč ne bo priskočila država.

»Podatki, ki smo jih dobili od naših članov, so zaskrbljujoči. Pogoj PCT je močno udaril gostince, ki so bili že sicer največje žrtve epidemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov,« je v sporočilu za javnost poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar.

Spomnil je, da je bila panoga zaprta več kot osem mesecev, pogoj prebolevnosti, cepljenja ali testiranja (PCT) pa gostince ponovno postavlja v položaj, kjer se soočajo z velikimi izgubami, odpuščanjem delavcev, razmišljajo celo o zapiranju svojih lokalov. »Zato pričakujemo, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov,« je poudaril Cvar.

Anketa so med 27. in 29. septembrom izvedli med člani sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, v njej pa je sodelovalo 272 gostincev. Rezultati kažejo, da je od začetka preverjanja pogoja PCT promet upadel večini (92 odstotkom), upada ni občutilo le osem odstotkov vprašanih.

Zaradi upada prometa primorani odpuščati

Med tistimi, ki jim je promet upadel, jih skoraj polovica (46 odstotkov) beleži upad prometa za 30 do 50 odstotkov. Nekaj manj, 39 odstotkov, se sooča z upadom prometa za 10 do 30 odstotkov, 15 odstotkov vprašanih pa zaznava celo več kot 50-odstotni upad prometa.

Sekcijo za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je v anketi zanimalo tudi, ali bodo gostinci zaradi upada prometa primorani odpuščati zaposlene, če ne bodo na voljo ukrepi, kot so subvencije v primeru skrajšanega delovnega časa ali čakanja na delo.

Skoraj polovica (49 odstotkov) jih je odgovorila, da ne bodo odpuščali, medtem ko je 39 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bodo primorani tudi odpuščati. Preostali vprašani (12 odstotkov) celo pravijo, da bodo lokal zaprli.

Med tistimi, ki so odgovorili, da bodo odpuščali, jih več kot polovica (55 odstotkov) ocenjuje, da bo treba odpustiti do 25 odstotkov zaposlenih. Tretjina vprašanih (32 odstotkov) načrtuje, da bo odpustila od 25 do 50 odstotkov zaposlenih, 13 odstotkov pa več kot polovice zaposlenih.

Gostinci se soočajo tudi s pomanjkanjem kadra

Kljub temu, da nekateri gostinci zaradi upada prometa načrtujejo odpuščanje, pa se v gostinstvu že vrsto let soočajo tudi s pomanjkanjem kadra. Več kot tri četrtine (77 odstotkov) gostincev je v anketi odgovorilo, da se sooča s pomanjkanjem kadra. Te težave nima manj kot četrtina vprašanih.

Gre za absurdno situacijo, je prepričan Cvar: »Kader v gostinstvu že sicer težko dobimo, sedaj pa bodo nekateri primorani zaradi omejitev poslovanja in finančnih izgub celo odpuščati.«

Pogoj PCT sicer vestno preverja skoraj dve tretjini vprašanih (63 odstotkov). Delno jih pogoj preverja 32 odstotkov, pet odstotkov vprašanih pa ga ne preverja, so še pokazali rezultati ankete.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

sami ste si krivi čim več vas naj pocrka, kaj pa se ne uprete in preprosto rečete da neboste ničesar preverjali ker tega NISTE DOLŽNI in pika, ovce neumne beee

kr tak (nepreverjen)

seveda in pol naj tebi pošljejo račun od inšpekcije

In reply to by dd (nepreverjen)

FURS ... (nepreverjen)

jih bo zaprl ker niso dal za pripevke in davek

In reply to by dd (nepreverjen)

zanimivo... (nepreverjen)

...v Avstriji veljajo enaki PCT pogoji, gostinski vrtovi so polni, preverjanje vzame največ nekaj sekund, natakarji pa nimajo nič proti temu, da preverijo izpolnjevanje... Morda je pa pri nas to le izgovor, ker se v ozadju skrivajo drugi razlogi, pa naši vrli gostinci niso pripravljeni pogledati resnici v oči.

SergejK (nepreverjen)

Mali popravek:
V Avstriji NISO enaki PCT pogoji. Tam se lahko prosto gibaš, če imaš protitelesa. To je VELIKA razlika!

In reply to by zanimivo... (nepreverjen)

Ajgor (nepreverjen)

Če bi hotel plačat večji zapitek s turističnim bonom, pa bi preverili emšo, osebne podatke, sliko....tri generacije nazaj če je treba. PCT pa ne...niso "pristojni" za odčitat kodo.

Bogdan (nepreverjen)

PRINAS JE ŠEVEDNO BALKAN TUDI GOSTINCI SO TESPODNJI.

pohorskisvizec

Jaz grem vsako jutro mimo 1 bifeja, 0b 08.00 uri je cca 7-8 strank okoli šanka!Dr. dd se upira, pa ne ve zoper kaj...Poglej v A,, kako je tam in ne cvili!

Starejše novice