Z današnjim dnem so znova dovoljene nekatere gospodarske dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih ter obratovanje frizerskih salonov.

Napočil je težko pričakovani dan, ko lahko ob upoštevanju varnostnih ukrepov, znova deluje številne storitvene dejavnosti, ki so bile z vladnim odlokom zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa doslej prepovedane.

Gostinci odvisni tudi od vremena, pri frizerju potrebno gledati na uro

Gostinci lahko tako ponovno zaženejo svojo dejavnost na terasah in letnih vrtovih, ampak bodo ob morale biti mize razporejene tako, da bo med strankami najmanj meter in pol razdalje, za isto mizo pa lahko sedijo največ štiri osebe, ki so del istega gospodinjstva. Strežno osebje mora delovati v zaščitnih maskah, obvezno je tudi razkuževanje. Stranke gostinskih lokalov si morajo nadeti masko ob vstopu v notranjost gostilne, ki je dovoljena le za uporabo sanitarij. 

Dovoljene so tudi frizerske, kozmetične in masažne storitve, obvezno je naročanje po telefonu in opravljanje storitve ob točno določenem terminu. Čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev in invalidov ni dovoljeno.

Številni ponudniki v Pomurju so že sporočili, da bodo sledili sproščanju ukrepov in ponovno začeli obratovati, medtem ko je pri gostincih tudi zelo pomembno vprašanje odvisnosti od vremenskih pogojev. 

Tudi zagon prodajaln do 400 kvadratnih metrov, začenjajo se treningi

Ob tem se odpirajo tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov, ampak to ne velja za tiste, ki se nahajajo v trgovskih središčih, razen v primeru, da ima prodajalna v trgovskem centru ločen vhod od zunaj. Trgovine z oblačili bodo morale slediti strogim pravilom glede razkuževanja in prezračevanja kabin za pomerjanje oblačil po vsaki uporabi, uporabljena oblačila bodo tako morala za dva dni v karanteno.  

Sproščene so tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen. Vse navedene storitve je dovoljeno ponujati in prodajati le ob strogem upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

Z današnjim dnem prihaja tudi do sproščanja na področju športa, možni so tako treningi v nekontaktnih disciplinah, torej vsi individualni kondicijski treningi, tudi v ekipnih športih. Glede podrobnostih za slednje bi naj bilo več znanega danes, piše STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski (nepreverjen)

Slovencu je gostilna vedno prioritet, javni promet pa lahko pocaka.

Starejše novice