V ponedeljek je na sporedu 10. redna seja mestnega sveta in županstvo že tradicionalno pred sejami organizira kavo z novinarji, na kateri predstavi poudarke in zanimive vsebine z dnevnega reda.

Mariborski župan Saša Arsenovič je tokrat pred novinarje vkorakal s polnim krožnikom keksov, ki jih je spekel s svojo družino.

»S temi ročno narejenimi družinskimi keksi sem želel pokazati, da to, kar obljubim, tudi naredim. Še bolj pomembno sporočilo pa je, da si v čarobnem decembru naši otroci zaslužijo starše in skupno ustvarjanje tudi doma. Tako si tudi mesto Maribor zasluži novo vizijo in izvedbo projektov,« je dejal.

Arsenovič pa je še dodal, da je »odziv na Čarobni december zelo dober, ljudi je po mojih informacijah več. Sicer pa ga letos analiziramo in obljubljam, da bodo drugo leto, ko bo župan prižgal luči, to opazili tudi otroci. Letos niso in zaradi tega sem bil žalosten, ker so te iskrive oči pričakovale več, kot pa so dobile.«

Obenem pa je župan povabil na otvoritev Cafove ulice, ki bo prihodnji teden: »Cafova je zelo lepa ulica in lahko smo ponosni na njo. Verjamem, da jo bomo ljudje vzeli za svojo in to je le mali del v mozaiku ureditve mestnega jedra.«

Mestna blagajna v Mariboru po novem na glavni avtobusni postaji

Mateja Cekić, pomočnica direktorja mestne uprave Mestne občine Maribor, je povedala, da bodo mestni svetniki v obravnavo dobili gradivo odloka o delovanju mestne blagajne: »Konec leta 2016 je mestni svet sprejel odlok o delovanju mestne blagajne v mestni občini Maribor prek zunanjega izvajalca plačilnega prometa. Prek javnega naročila smo kot najugodnejšega ponudnika izbrali Delavsko hranilnico. Pred tem pa je na podlagi pogodbe o poslovnem sodelovanju med občino in podjetjem storitve mestne blagajne izvajalo podjetje Snaga.«

Storitev mestne blagajne bo torej ponovno prevzelo občinsko podjetje. Tako bo, če bo odločitev potrdil mestni svet, mestna blagajna po novem na glavni avtobusni postaji. S to spremembo pričakujejo pocenitev stroškov izvajanja mestne blagajne in posledično več zanimanja za takšen način plačevanja položnic.

Gradnja enostanovanjskih hiš bo cenejša

Marinka Konečnik Kunc, direktorica Biroja za urbanizem Maribor, je predstavila spremembe predloga odloka o komunalnem prispevku za obstoječo komunalno opremo.

Upoštevali so znižanje  komunalnega prispevka za enostanovanjske stavbe s pomočjo znižanja faktorja namembnosti in pri odmeri po uradni dolžnosti so določili nižje faktorje površine stavbe za enostanovanjske stavbe in tako znižali komunalni prispevek.

Pripombe, da naj se predvidijo oprostitve plačila komunalnega prispevka za mlade družine pa niso mogli upoštevati, ker zakon omogoča oprostitve samo po vrstah objektov, ne pa po kategorijah zavezancev.

Zaradi novih gradenj bo v Mariboru potrebno poimenovati kar nekaj novih ulic

Rosana Klančnik, vodja službe za delovanje mestnega sveta, je predstavila odlok o poimenovanju petih novih ulic na območju Mestne četrti Studenci.

»V prvi vrsti so za poimenovanje ulic izhajali iz predlogov, ki so jih podali občani, ki so na tem območju kupili nepremičnino. Dve ulici smo poimenovali po pomembnih Mariborčanih, nekaj pa je bolj geografsko poimenovanih,« je razkrila Klančnikova.

Najden investitor za gradbeno jamo Maks

Župan je med drugim potrdil, da se je našel investitor za gradbeno jamo neuspelega projekta Maks na desnem bregu Drave: »Zelo smo blizu tega, da se tam začne gradnja. So še nekateri zapleti glede spomeniškega varstva, a verjamem, da bomo našli skupen jezik.«

Arsenovič se je odzval tudi na očitke, da dela predvem tam, kjer ima lastno korist ...

»Velikokrat slišim očitke, da župan dela nekaj, kjer ima sam objekte. Naj povem, da sem ponosem na moje življenjsko delo in da sem eden redkih Mariborčanov, ki je že preden je bil župan verjel v to mesto in zato v mesto tudi vlagal svoj denar. Bil bi vesel, če bi še kak drug Mariborčan v vseh teh ulicah, ki jih tako radi imenujete – na Glavnem trgu, Koroški, in na Vojašniški – kakšno hišo kupil in sam vložil svoj denar v to, tako kot sem to storil sam,« je povedal.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice