S trinajstimi lastniki zemljišč na območju, kjer bo stala tovarna Magne, se občina še pogaja. Časa za dokončen dogovor s kmeti je največ mesec dni.

Svetniki občine Hoče-Slivnica so na včerajšnji izredni seji brez posebne razprave in po hitrem postopku v 20 minutah potrdili spremembo občinskega prostorskega načrta, ki se se nanaša na vzpostavitev nove proizvodne cone v neposredni bližini letališča.

Nova proizvodna cona bo nastala zaradi potreb avtomobilskega giganta Magna, ki bo na tem območju zgradil tovarno. Ovira pred začetkom gradnje tovarne, ki že išče prve zaposlene in bo v roku petih let nudila delo 3000 ljudem, so pogajanja s kmeti glede zemlje, saj jih trinajst še ni pristalo na prodajo.

Magnina tovarna bo varna

Bojazni glede potencialne okoljske nevarnosti po vzpostavitvi Magnine lakirnice ni. Vse tehnološke analize in projekti so namreč pokazali, da gre za zelo varno dejavnost. To je potrdil tudi ogled enakega obrata v Gradcu, ki že sam zagotavlja, po besedah Šterguljca, dvojno ali celo trojno stopnjo varovanja. Na zahtevo države so uvedli še dva dodatna ukrepa, vodnjake, iz katerih bi črpali morebitno onesnaženo vodo, ter nadomestne vodne vire v primeru malo verjetnih večjih težav.

Župan zadovoljen

S hitrim sprejetjem prostorskega načrta je bil zadovoljen tudi župan Marko Soršak, ki je dejal, da je s tem polovica njihovih obveznosti glede projekta že izpolnjena. Z njim bo investitor lahko podal vlogo tako za državno subvencijo kot za vladno potrditev, da gre za strateško investicijo v skladu s posebnim "Magninim" zakonom.

13 kmetov se še pogaja

Župana Soršaka pa čaka še nekaj dela s pogajanji z lastniki zemljišč in kmeti. Doslej so se za prodajo uspeli dogovoriti z 18 lastniki, 13 pa se jih še ni dokončno odločilo oziroma se nagibajo k zahtevi za nadomestna zemljišča. "Njihove predloge in pogoje smo zbrali in jih posredovali ministrstvu, kjer bodo videli, kako bi lahko sklenili dokončni dogovor," je povedal župan občine Hoče-Slivnica.

Časa za dogovor s kmeti je tako še največ mesec dni, saj želi investitor čim prej vložiti vlogo za gradbeno dovoljenje in tako v poletnih mesecih že začne z gradnjo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice