Dan po pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja za projekt Magna v Hočah Požareport poroča o domnevnih kršitvah zakona. Novinar Bojan Požar ob tem napoveduje sodno preverjanje občinskega prostorskega načrta.

Za gradnjo Magne v Hočah ni več ovir, sta včeraj zmagoslavno razglašala predsednik vlade Miro Cerar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. A kot danes piše Požareport, naj bi pri premagovanju teh ovir država kršila zakonodajo. Natančneje drugi odstavek 69. člena zakona o vodah, ki pravi, da je gradnja takšnih objektov na vodovarstvenem območju prepovedana. Celotno območje za načrtovano gradnjo Magne je namreč na ožjem vodovarstvenem območju z oznako VVO II.

Na vodovarstveno območje v bližini načrtovane lakirnice Magne opozarjajo že prometni znaki. Tu svojo zemljo obdeluje tudi Sandi Fingušt in pri tem se mora držati strogih pravil, ki omejujejo rabo škropiv in gnojil: »Kemija, ki se uporablja v kmetijstvu je biološko razgradljiva in tam so določeni posebni standardi. Pri lakirnici in barvah pa vemo, da so to sintetična barvila, ki imajo veliko razpolovno dobo.«

Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak umirja žogico in pojasnjuje, da bojazni, da bi padlo okoljevarstveno soglasje ali občinski prostorski načrt, ni. Verjame namreč, da pri sprejemanju občinskega prostorskega načrta ni prišlo do neskladij z zakonom o vodah:

»Ne, v nobenem primeru. Zadevo so že zdaj pregledali strokovnjaki iz direkcije za vode in agencije za okolje. Šlo je čez 27 nosilcev urejanja prostora, ki so dvakrat zadevo pregledali, prvo mnenje, drugo mnenje.«

Navsezadnje takšno gradnjo dovoljuje priloga k uredbi o vodovarstvenem območju, ki zahteva, da so takšni obrati v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja.

Natančneje po besedah hoškega župana ukrepe za varovanje podtalnice določa občinski prostorski načrt. »Zdaj pri pridobitvi okoljevarstvenega soglasja še natančneje. Tako, da so sprejeti vsi ukrepi, da so podtalne vode varovane,« pravi. Podobno kot za že obstoječe proizvodnje v bližnji obrtni coni na istem vodovarstvenem območju, kjer že stojijo tudi lakirnice. A kmetje kljub temu opozarjajo na nevarnost za vodna zajetja.

»Če se bo tu nekaj razlilo, bodo ta črpališča vsa onesnažena. To kmetje vemo, ampak očitno stroka tega ne ve, ali pa zatiska oči,« še meni Sandi Fingušt.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Hočan (nepreverjen)

Obnova gozdnih cest v Hočah poteka pod projektantom, ki je bil prejšnji županov delodajalec. Po naključju dobiš delo brez javnega naročila pa ravno stari delodajalec župana, ki mu financiral doktorat.
Prikrita kupčkanja z davkoplačevalskim denarjem so očitno preveč vabljiva tudi za tako nezmotljive pri svojem delu. Pri denarju davkoplačevalcev pa se je že zapletel.

Starejše novice