Mestni svetniki so imenovali nadzornike v holdingu, kjer bodo pod eno streho mariborska javna podjetja.

Mariborski mestni svetniki so že junija lani z večino dali zeleno luč ustanovitvi holdinga javnih podjetij, s katerim želi ekipa župana Saše Arsenoviča doseči bolj racionalno in transparentno poslovanje javnih podjetij. V holdingu naj bi bili Energetika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snaga in Pogrebno podjetje Maribor.

"Imenovanje nadzornega sveta je naslednji korak, ki je manjkal, da gremo holdingu naproti. Čas je, da ga čim prej naredimo. Brez tega ne moremo razvijati mesta," je na današnji seji mestnega sveta poudaril župan.

Proti NLS in LPR

Na seji tako bili imenovani, poleg vršilke dolžnosti direktorice mestne uprave Mateje Cekić še nadzorniki Sašo Drobnak, Igor Banič in Matej Bastič. Še dva člana nadzornega sveta pa bosta predstavnika delavcev povezanih družb. Proti omenjenim so bili v svetniški skupini prejšnjega župana Franca Kanglerja (NLS), ki je bila že junija lani proti vzpostavitvi holdinga, ter Lista za pravičnost in razvoj (LPR), ki meni, da je okoli tega projekta preveč odprtih vprašanj. "Skačemo v bazen brez vode," je dejal predstavnik slednje Primož Juhart.

Večji delež sofinanciranja kulturne dediščine, Marprom bo upravljal s "pajkom"

Na mestni seji so sprejeli tudi nov pravilnik o sofinanciranju obnove nepremične kulturne dediščine, s katerim bo občina po novem sofinancirala še stavbne lupine in strehe. Razpis so napovedali v februarju, občinski proračun pa ima za to rezerviranih 200 tisočakov za zasebne objekte in 300 tisočakov za občinske objekte. Izglasovana je bila tudi nekoliko višja občinska taksa za oglasne površine, saj naj bi ta bila, po besedah vodje sektorja za komunalo in prometa Uroša Kosija, nespremenjena že od leta 2004.

Marprom bo po novem opravljal dejavnost odvoza nepravilno parkiranih vozil s pajkom, ki bo to dejavnost prevzel od družbe Nigrad. Depo vozil bo preseljen iz Tezna na lokacijo pri glavni avtobusni postaji, s čimer naj bi tudi olajšali plačilo kazni za odvoz vozila. Prišlo je tudi do spremembe v sestavi mestnega sveta, saj bo odstopljenega Saša Pelka zamenjal Alen Filipovič, ki se bo pridružil Zdenki Križanič in Mihi Recku v listi prejšnjega župana Andreja Fištravca.

Državni svet v Maribor, za boljše črpanje EU sredstev in proti ukinitvi dijaškega doma

Mestni svet je izrazil podporo pobudi za prenos sedeža državnega sveta v Maribor in prizadevanju, da se za vzhodno kohezijsko regijo sprejme samostojen operativni program, ki bi zagotovil učinkovitejši razvojni preboj in črpanje sredstev skladov EU. Prav tako mestni svet podpira prizadevanja za ustanovitev posebna služba oziroma enota pristojnih ministrstev za pomoč razvojnemu svetu pri pripravi programov in črpanju evropskih sredstev. Glede ukinitve Dijaškega doma Maribor pa so mestni svetniki odločno proti. 

Projekt Cinderella kljub pomislekom dobil zeleno luč

Potrjen je bil tudi elaborat lokacijske preveritve za začasno rabo parcele v Dogošah, na katerem naj bi v okviru evropskega projekta Cinderella postavili demonstracijski objekt za prikaz možnosti ponovne uporabe odpadnih materialov v gradbeništvu.

Kljub pomisleku nekaterih svetnikov zaradi negativnih vplivov na okolje, so na občini zagotovili, da zadeva ni nevarna in da bo objekt po petih letih odstranjen.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Kljub pomisleku nekaterih svetnikov zaradi negativnih vplivov na okolje, so na občini zagotovili, da zadeva ni nevarna in da bo objekt po petih letih odstranjen.
He,he spet bomo v Mariboru poizkusni zajčki..............

Starejše novice