Slika je simbolična.
Inšpektorji največ nepravilnosti pri spoštovanju pogoja PCT ugotovili v gostinstvu in trgovinah.

Inšpektorji so v zadnjem obdobju povečali število nadzorov in največ nepravilnosti pri spoštovanju pogoja preboleli, cepljeni ali testirani zaznali v gostinstvu in trgovinah, pri čemer je najpogostejša kršitev nedosledno preverjanje pogoja PCT.

Inšpektorji ponovno pozivajo k odgovornemu ravnanju tako potrošnikov kot ponudnikov storitev.

Vsi inšpekcijski organi so v obdobju od 8. do 14. novembra opravili nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT v več kot 5900 objektih in nad več kot 25.000 osebami, med sankcijami so bila izrečena pretežno opozorila, je na današnji vladni novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Več kot deset kršitev karantene

Zdravstveni inšpektorat je med drugim nadziral tudi trenutno precej zasedene vulkanizerske delavnice, pri čemer pa so ugotovili samo dve manjši neskladnosti.

Ugotovili pa so tudi 14 kršitev karantene, kar je po oceni Potze v trenutni epidemiološki situaciji zaskrbljujoče.

»Če vam je odrejena karantena, bodite doma. Ne zaradi možnosti, da vas obišče inšpektor, temveč zaradi zavedanja, da z upoštevanjem karantene varujete ostale pred morebitno okužbo,« je opozorila.

Nočnemu klubu prepovedali obratovanje

Inšpektorati so poostrene nadzore opravljali tudi med t. i. martinovim vikendom, ko je bilo sicer kar nekaj prireditev odpovedanih.

V času vikenda je tržni inšpektorat opravil 130 nadzorov na področju trgovinske dejavnosti in preveril tudi nekaj več kot 30 nočnih klubov, poslovanje katerih ni bilo dovoljeno. V Ljubljani je obratoval en nočni klub, ki mu je bilo nadaljnje poslovanje prepovedano z ustno odločbo.

Postopki glede cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi še potekajo

Po besedah Potze še vedno potekajo postopki v zvezi z domnevnim cepljenjem mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi in ni še mogoče natančno napovedati, kdaj bodo zaključeni. Enako velja za nadzor nad osebami, ki se na osnovi pozitivnega rezultata hitrega testa nato niso udeležile še potrditvenega PCR testiranja.

Nadzor so poostrili tudi inšpektorji Finančne uprave Republike Slovenije, pri čemer po besedah vodje sektorja za finančni nadzor Marjana Mačka že opažajo pozitivne učinke.

V prvem novembrskem tednu so namreč v povprečju ugotovili kršitve v 25 odstotkih nadzorovanih objektov, teden pozneje pa v 19 odstotkih.

Samo v tednu od 8. do 15. novembra so inšpektorji Finančne uprave Republike Slovenije na terenu opravili 1281 nadzorov, pri čemer so ugotovili 245 nepravilnosti, veliko večino na področju izpolnjevanja PCT pogojev. Izdali so deset plačilnih nalogov v skupni višini 27.200 evrov in izrekli 234 opozoril.

Največ nepravilnosti pri gostincih

Kot je pojasnil Maček, opozorila inšpektorji izrečejo v primerih, ko je nadzor pri zavezancih opravljen prvič in ti nepravilnosti takoj odpravijo.

Od 245 zaznanih nepravilnosti jih je bilo 192 ugotovljenih pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost gostinstva, 15 pri zavezancih, ki opravljajo trgovsko dejavnost, 13 pri zavezancih, ki opravljajo ostale storitvene dejavnosti, tri pri bencinskih servisih in 22 pri zavezancih, ki opravljajo druge dejavnosti, je povzel Maček.

Zavestno ni preverjal pogojev PCT

So pa inšpektorji v minulih dneh zaradi nepravilnosti zavezancu na področju gostinstva izrekli tudi ustno odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti do oprave nepravilnosti.

Pri ponovnem nadzoru so inšpektorji po Mačkovih pojasnilih namreč ponovno ugotovili nepravilnosti, saj zavezanec kljub temu, da je vedel, da so v njegovih poslovnih prostorih prisotne uradne osebe, zavestno ni preverjal pogojev PCT.

Inšpektorjem prerezali pnevmatike

Potza je še povedala, da so v Ljubljani med koncem tedna zdravstvenim inšpektorjem prerezali pnevmatike na službenem vozilu.

Dogodek so prijavili policiji, inšpekcijskih nadzorov pa zato ne bo nič manj.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Do sedaj v skoraj dveh letih so 'strokovnjaki' izdali že toliko nesmiselnih ukrepov, da ni čudno, če se komu spipa.

Starejše novice