Inšpekcijski nadzori Finančne uprave Republike Slovenije so nanesli dodatnih 160 milijonov evrov.

Finančna uprava Republike Slovenije je lani opravila manj inšpekcijskih nadzorov kot leta 2017, a je kršiteljem pri tem naložila kar 26 odstotkov več dodatnih davčnih obveznosti. Izvedli so namreč 6.417 nadzorov in ugotovili dodatne davčne obveznosti v višini 163,8 milijona evrov. 

Znova so se osredotočali na tvegana področja ter aktivnosti usmerjali v odkrivanje in zmanjševanje obsega davčnih in carinskih utaj, prizadevali pa so si tudi za izboljšanje prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti.

Zgolj na področju davka na dodano vrednost so v Finančni upravi republike Slovenije lani ugotovili nekaj več kot 61,7 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti; znesek je predlani bil 47,5 odstotka nižji.

Davčne utaje ostajajo pogoste tudi na področju prometa

Na področju nepravilnosti, povezanih s prometom s prevoznimi sredstvi, so inšpektorji medtem opravili 86 nadzorov, pri čemer je bilo odkritih za 4,2 milijona evrov davčnih obveznosti. 

Kot ugotavljajo, so še vedno pogoste davčne utaje na področju pridobitve motornih vozil iz Evropske unije. Kršitelji dobave blaga v Evropski uniji velikokrat prikazujejo kot fiktivne, ne evidentirajo ustvarjenih prihodkov iz naslova prodaje vozil, uveljavljajo odbitek davka na dodano vrednost na podlagi navideznih računov ali pa vozila prodajajo na črno, piše STA.

Sicer pa pri Finančni upravi Republike Slovenije za letošnje leto pričakujejo, da bo največ nadzorov na področju davkov opravljenih na področju davka na dodano vrednost, sledi nadzor davka od dohodkov pravnih oseb, davkov in prispevkov od dohodkov fizičnih oseb, dohodnine in drugih dajatev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice