V tovarni Magne, ki stoji v občini Hoče – Slivnica, beležijo ogromno zanimanje za prosta delovna mesta. Trenutno je zaposlenih 145 ljudi, 110 jih že redno prihaja na delo v lakirnico. Prav vsi zaposleni so Slovenci.

Izmed 145 delavcev jih je 35 še na usposabljanju v Gradcu. V teh dneh zaposleni v novonastali lakirnici v neposredni bližini mariborskega letališča preizkušajo posamezne proizvodne linije in sinhronizacijo proizvodnje. 

Testna proizvodnja je načrtovana v začetku prihodnjega leta, po naših informacijah pa naj bi jo zagnali meseca februarja. Kanadski avtomobilski gigant želi redno proizvodnjo v Sloveniji, zagnati do konca meseca marca. A do takrat mora pridobiti še okoljevarstveno dovoljenje, postopek pa naj bi bil že v sklepni fazi.

Do začetka redne proizvodnje nameravajo v Magni zaposliti še 50 dodatnih delavcev. Trenutno zaposlujejo predvsem v proizvodnji, logistiki in informatiki.

Enoizmensko delo, dobiček delijo med zaposlene

Delo v lakirnici poteka enoizmensko, za delavce v proizvodnji med 6. in 14. uro. Kot smo uspeli izvedeti, naj bi tudi v prvih mesecih redne proizvodnje delo potekalo enoizmensko in od ponedeljka do petka.

»Zelo smo zadovoljni s postopkom zaposlovanja novih sodelavcev. Prejemamo zadosti prijav na vsako razpisano delovno mesto, med njimi je veliko strokovno usposobljenih kandidatk in kandidatov. Veseli nas tudi, da pretežna večina zaposlenih prihaja iz tovarni bližnjega okolja, torej iz domače regije,« podarjajo pri Magni.

Magna sicer 10 odstotkov letnega dobička, ki je na globalni ravni leta 2017 znašal 1,8 milijarde evrov, razdeli med zaposlene. Vsi zaposleni v Magni so tako tudi delničarji, saj del dobička prejmejo v denarju, del pa v delnicah.

V povprečju več kot 100 prijav za delovno mesto

Čeprav je obstajal bojazen, ali bo Magni uspelo najti dovolj kvalificiranih delavcev za proizvodnjo, ki naj bi v prvi fazi zaposlovala 400 ljudi, jim za zdaj očitno uspeva. Vseh 145 zaposlenih je namreč Slovencev in prihajajo iz Štajerske, Koroške in Prekmurja. 

V tem hipu iščejo nove sodelavce za področje informatike, proizvodnje, vzdrževanja in nabave. Po naših informacijah, naj bi v povprečju za razpisano delovno mesto prihajalo 100 prijav. Rekordno zanimanje so zabeležili pred tedni, ko je za eno delovno mesto prišlo kar 200 prijav.

Osem delavcev iz avstrijske v slovensko Magno

V Magni pojasnjujejo, da so pri njih zaposlitev našli tako brezposelni kot tudi tisti, ki so k njim prišli od drugih delodajalcev. Pomanjkanje kvalificiranih delavcev nadomestijo z usposabljanjem znotraj lastne proizvodnje.

Med več kot tisoč Slovenci, ki delajo v graški Magni, se jih je osem odločilo za selitev v Hoče. Pet jih v slovenski Magni že dela, trije prihajajo po novem letu. Čeprav v hoški Magni ponujajo nadpovprečne plače za avtomobilsko branžo v Sloveniji, je avstrijska plača očitno še vedno bolj mamljiva od slovenske. Tako je med usposabljanjem za hoško tovarno v Gradcu nekaj posameznikov dalo odpoved in si raje poiskalo zaposlitev pri naših severnih sosedih.

Članek je nastal v sodelovanju s časnikom Delo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice